Privremena sloboda

Prvi put u Hercegovini od 2009., Prlić došao u Mostar na pokop brata

prlic
Stojan Lasić/Večernji list/Arhiva
17.09.2015.
u 06:15

Prlić posljednji put boravio u Mostaru 2009. godine kada mu je preminuo otac

Jadranko Prlić jučer je stigao u Mostar gdje je bio na pokopu brata koji je iznenada preminuo prije nekoliko dana. Dražan Prlić je iznenada preminuo 11. rujna u 52. godini života, a veliki broj članova obitelji, prijatelja i poznanika jučer je došao u gradsku mrtvačnicu u Mostaru i na groblje Šoinovac kako bi izrazio sućut obitelji Prlić i odao posljednju počast preminulom. Haaški sud nije se službeno oglasio oko puštanja Jadranka Prlića na privremenu slobodu, a Prlić bi se trebao vratiti u pritvorsku jedinicu u vrlo kratkom roku.

Odnos Suda promijenjen

Inače, kako Večernji list neslužbeno doznaje, otkako je haaška šestorka dobila osuđujuće prvostupanjske presude, Sud je prema njima drastično promijenio tretman. - Oni za Sud više nisu optuženici nego osuđenici i prema njima se tako i ponašaju. Odluka o puštanju Prlića na pokop brata u Mostaru je možda i pomalo iznenađujuća ako se zna da je general Milivoj Petković nedavno imao sličan slučaj, a njegov zahtjev za puštanje na privremenu slobodu i odlazak na pokop je odbijen. Ipak, pozitivan odgovor Prliću je svakako razumna odluka jer se radi o teškim trenucima za cijelu obitelj - rekli su nam naši sugovornici. Inače, Prlić je posljednji put u Mostaru bio 2009. godine, a razlog je bio sličan kao i jučer. Naime, Prliću je u svibnju 2009. preminuo otac i tada mu je Haaški sud, također, odobrio dolazak na pokop u Mostar. Između smrti bližih članova obitelji nije bilo dolazaka bivšeg predsjednika Vlade Herceg Bosne u Hercegovinu.

Boravili u Zagrebu

Prlić i ostali su tijekom boravka na privremenoj slobodi ranije boravili u Zagrebu jer je Hrvatska izdavala jamstva za njihov povratak u haaški pritvor u predviđenim rokovima, piše portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Treba napomenuti kako se šestorka pridržavala tih rokova, stoga Sud nema razloga u ovakvim slučajevima kao što je jučerašnji donositi negativne odluke, odnosno, odbijenice. Povratak Prlića u Haag znači nastavak čekanja drugostupanjske presude koja neće biti donesena minimalno još godinu dana. Inače, proces protiv bivših dužnosnika HVO i Herceg Bosne najduži je u povijesti Haaškog suda. Radi se o najobimnijem predmetu koji se vodi na desecima tisuća stranica. A ni Haaškom sudu se ne žuri s donošenjem konačne presude.

Komentara 1

CO
cope
15:34 17.09.2015.

Znaci tacno je da se zlocinac uvijek vraca na mjesto zlocina!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije