U FOKUSU

Prvi put će sva djeca rođena u Federaciji BiH u ovoj godini dobiti po 1000 KM

26.02.2024.
u 11:45

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike planiralo je 16 milijuna KM u proračunu ovog Ministarstva za provođenje natalitetnih mjera u ovoj godini na području ovog entiteta, piše Večernji list BiH. Kako je prije za medije izjavio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, riječ je o jednokratnoj potpori rodiljama koja podrazumijeva 1000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH u ovoj godini. S obzirom na to da je od objave ove informacije Ministarstvo zaprimilo niz upita tko ima pravo na ovu jednokratnu potporu rodiljama te kad i kako će se dodjeljivati, iz Ministarstva rada i socijalne politike medijima je poslana informacija da se jednokratna potpora za novorođeno dijete odnosi na svu djecu u Federaciji koja su rođena u 2024. godini te da Ministarstvo trenutačno provodi aktivnosti na pronalaženju najboljeg rješenja za podjelu tih sredstava, priopćeno je iz resornog ministarstva.

- Sredstva iz proračuna troše se na osnovi propisa iz Zakona o izvršenju proračuna, a to nas obvezuje da pripremimo program utroška sredstava i uredbu koja mora sadržavati detalje o načinu trošenja, u ovom slučaju, ovih 16 milijuna planiranih za jednokratnu potporu za novorođenu djecu u ovoj godini - objavio je ministar Adnan Delić.

Ministarstvo trenutačno radi na stvaranju pravnih i tehničkih pretpostavki za realiziranje ovoga transfera kojima bi se maksimalno smanjila administracija i nužne provjere izvršile bez opterećivanja građana.

- Nastojimo mijenjati sustav, digitaliziramo ga, odnosno radimo na tehničkom prilagođavanju aplikacije s UNDP-jem kako bi se prijava za ovu jednokratnu potporu novorođenoj djeci mogla uraditi online, iz svoga doma, bez hodanja i prijavljivanja bilo gdje - dodao je ministar.

Poručuje građanima kako će sva djeca rođena u 2024. godini na području Federacije dobiti po 1000 KM te kako ća aplikacija, kada bude operativna, tijekom cijele godine biti otvorena za prijave, a sredstva će se uplaćivati shodno pravilima koja budu definirana u uredbi o utrošku i načinu utroška za ovu namjenu predviđenih 16 milijuna KM. Ovo će biti ujedno i prvi put da se realizira podrška rodiljama s razine Federacije BiH, navodi se u priopćenju. Do sada su županije, svaka pojedinačno, donosile razne mjere natalitetne politike i demografije koje su podrazumijevale jednokratne, kao i mjesečne novčane pomoći rodiljama, nezaposlenima, majkama, kao i pomoći obiteljima.

Modaliteti naknada različiti su u ovisnosti o tome o kojoj je županiji riječ, a sve mjere za cilj imaju poboljšati prirodni prirast u Federaciji BiH te unaprijediti situaciju kada govorimo o demografskim kretanjima. Tako, primjerice, u Zapadnohercegovačkoj županiji postoji set mjera, počevši od Zakona o zaštiti obitelji s djecom kojim se za svako treće i sljedeće dijete isplaćuje 500 maraka mjesečno do djetetove sedme godine života, preko jednokratne pomoći od 500 KM pa do naknade za nezaposlene rodilje u iznosu od 350 KM mjesečno u razdoblju od 12 mjeseci nakon rođenja. Istodobno, Sarajevska županija je svojim modelom isplaćivala 1000 maraka mjesečno, a prošle godine iznos je povećan na 1114 maraka.

Iznos od oko 1000 maraka mjesečno osiguran je za rodilje i u Tuzlanskoj županiji, a prošle je godine Vlada TŽ-a utvrdila iznos jednokratne novčane pomoći za roditelje s troje i više djece u visini od 1500 KM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?