Nova Bila

Prva stomatološka ordinacija u BiH za djecu s poteškoćama u razvoju nudi besplatne usluge

27.05.2019.
u 12:00

Udruga za pomoć osobama s teškoćama “Betanija” iz Viteza osnovana 2016. godine, koja okuplja pedesetero djece i odraslih s intelektualnim i tjelesnim teškoćama, pokrenula je projekt u kojem sva djeca s teškoćama mogu besplatno koristiti stomatološke usluge, piše Večernji list BiH. 

S ovim problemom mnoga djeca i odrasli s poteškoćama susretali su se godinama i ovo je bio jedan od gorućih problema za ovu marginaliziranu skupinu. Projektu su se pridružili stomatolozi heroji koji su prvih nekoliko mjeseci volontirali u ovoj stomatološkoj ordinaciji.

Stomatolozi heroji

“U situacijama kada su djeca i odrasli s teškoćama trpjeli bolove, kada su im desni oticale i kada su na kraju ostajali bez zuba, roditelji se nisu imali kome obratiti za pomoć. Teškoće u razumijevanju, kretanju, komunikaciji, manjak suradnje ovakvih pacijenata... zahtijevaju da se stomatološki zahvati rade u općoj anesteziji, a nijedna zdravstvena ustanova nije pružala tu uslugu. Naša udruga je, uz pomoć dr. Nikole Matkovića, napravila projekt koji su ministar zdravstva Srednjobosanske županije Nikola Grubešić i ravnatelj bolnice Nova Bila dr. Velimir Valjan prepoznali kao nužan i neodgodiv”, kazala je Helena Toljušić, članica Udruge.

Prije nego li je ovaj projekt zaživio, djeca s poteškoćama zube su mogli samo vaditi, i to uz duga čekanja, u Zenici, Sarajevu i Mostaru. Međutim, ovo nije bilo ni blizu dovoljno s obzirom na to kakve su potrebe ove ugrožene populacije iz cijele države. No, otvaranjem stomatološke ordinacije u sklopu bolnice “Nova Bila” ovaj problem značajno je umanjen. Stomatolozi rade jednom tjedno (srijedom), a sve usluge su besplatne i dostupne djeci i odraslima s poteškoćama s područja SBŽ-a.

Pozitivne reakcije

U ordinaciji rade stomatolozi heroji Nikola Matković, Ozrenka Raić, Suzan Lovrić, Anja Hačimić, Ivana Vidović, Robert Fisić i Nikola Kezić koji su do početka 2019. godine volontirali u ovoj bolnici.

Tako]er, u Mostaru postoji tim stomatologa koji pružaju iste usluge. Nažalost, oni nisu dobili podršku od institucija, pa tako težak i odgovoran posao rade u prostorijama Caritasa, i to sami. Reakcije roditelja su pozitivne i svi su jako zahvalni cjelokupnom timu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije