Posavina

Provođenje državnog projekta stambenoga zbrinjavanja

20.02.2016.
u 07:00

Sporazumom o suradnji u provođenju državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru regionalnog stambenog programa, koji je uime općine Orašje u Vladi FBiH potpisao pomoćnik načelnika Pero Baotić, označen je početak rekonstrukcije i izgradnje 380 oštećenih stambenih jedinica u 20 općina na području FBiH. Uime jedinica za provedbu sporazume su potpisali ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić te načelnici i predstavnici 20 općina korisnika projekta. Prema sporazumu, na proljeće bi trebala početi izgradnja 51 stambene jedinice u Orašju, 38 u Odžaku, 30 u Kupresu, po 25 u Drvaru i Sanskom Mostu, 22 u Novom Travniku, 20 u Maglaju, 19 u Vitezu, po 18 u Busovači i B. Grahovu, 15 u Zavidovićima, 13 u Travniku, po devet u Varešu i Usori, osam u Bugojnu, šest u Zenici, i četiri u Domaljevac-Šamcu. Očekuje se da svi objekti budu završeni i korisnici useljeni do kraja 2017., kada istječe iskoristivost IPA sredstava. Poplave u 2014. nanijele su ogromne štete stanovništvu tri posavske općine, a najviše su stradali stambeni objekti. Gotovo cijeli prostor općine Domaljevac - Šamac bio je pod vodom, tako da je u ovoj općini šteta golemih razmjera. Nakon povlačenja vodene bujice, krenulo se u obnovu koja traje neprekidno više od 20 mjeseci. Pomoć je stizala s više strana, ali štete su takve prirode da će ovdašnje pučanstvo još dugo “liječiti rane”. Ista sudbina je i na prostorima općina Orašje i Odžak i pomoć svake vrste je od velikog značaja.

Upravo će i ovaj državni projekt stambenog zbrinjavanja pomoći pučanstvu posavskih općina da kroz njegovu realizaciju s više optimizma gledaju na budućnost. - Posljednjih godinu i pol dana stanovnici Orašja teže iseljavanju, ali ovaj vid pomoći doprinijet će ostanku i opstanku, kaže pomoćnik načelnika općine Orašje Pero Baotić.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije