Zavoda za javno zdravstvo

Prošle godine u Federaciji BiH od tuberkuoze oboljele 232 osobe, a osmero umrlo

24.03.2024.
u 13:57

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u partnerstvu s Crvenim križem Federacije Bosne i Hercegovine obilježio je javnozdravstvenom akcijom Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze.

 

Tuberkuloza je bolest koja prati čovječanstvo tisućama godina, a i danas odnosi više od milijun života godišnje u svijetu.

Liječnica Elvedina Žiga iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH je rekla da je od tuberkoloze prošle godine u svijetu oboljelo 10,6 milijuna ljudi, a umrlo 1,3 milijuna osoba. Spada među najzarazije bolesti i prestavlja glavni uzrok smrti za naprimjer jednu jako rizičnu kategoriju, a to su pacijenti oboljeli AIDS-a.

- Što se tiče Federacije BiH, prošle godine su oboljele 232 osobe, a osmero je umrlo. Naizgled se to čini da su mali brojevi, međutim moramo voditi računa da svaka osoba koja je oboljela, a nije liječena, može zaraziti 10 do 15 ljudi. Zbog toga je od velike važnosti rana dijagnostika, odnosno rano otkrivanje bolesti - dodala je dr. Žiga.

Navela je podatak kako je jedna četvrtina svjetske populacije u suštini zaražena s uzročnikom tubrkoloze, a samo pet do deset posto oboljeva.

- Nama je cilj što prije otkriti uzročnike, odnosno otkriti one koji su oboljeli kako ne bi došlo do daljnjeg širenja, odnosno transmisije bolesti - istakla je Žiga.

Naglasila je da je preventiva jako važna. Ovogodišnja tema Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze je „Da! Možemo okončati TB”. Obilježava se 24. ožujka kada je 1882. njemački liječnik Robert Koch otkrio uzročnika tuberkuloze.

- Crveni križ će kroz strukturu u cijeloj Federaciji BiH promovirati bitne stvari kada je riječ o borbi protiv ove bolesti, a neke od njih su mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi, promoviranje zdravog načina života, zdrave prehrane, kao i očuvanje higijene. Cilj je ujedno podizanje svijesti o postojanju ove bolesti i podrška globalnim kampanjama i strategijama u borbi protiv ove bolesti koja i danas u svijetu oduzima puno života – naveo je tajnik Crvenog križa Daniel Tučić.

Dodao je da je broj obljelih u FBiH u 2022. bio 247, a prošle godine 232 osobe, što  znači da je zabilježen pad, te je izrazio nadu da će u budućnosti taj broj biti sve manji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?