Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Prošle godine 699 milijuna KM izravnih stranih investicija

25. rujna 2020. u 18:03 0 komentara 29 prikaza
novac

Priliv direktnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu u 2019. godini iznosio je 699 milijuna KM, pokazuju podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) koja je objavila statistiku direktnih stranih investicija za 2019. godinu.

U pogledu geografskog rasporeda, najviše priliva investicija tijekom 2019. godine je iz Rusije (211 milijuna KM), a onda iz Hrvatske (117 milijuna KM).

Promatrano po djelatnostima, najviše investicija je realizirano u oblasti proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (202 milijuna KM), financijskih uslužnih djelatnosti (bankarski sektor, 154 milijuna KM), i u oblasti trgovine na veliko (92 milijuna KM).

Manji prilivi investicija u odnosu na 2018. godinu koji su, prema revidiranim podacima iznosili 952 milijuna KM, uzrokovani su, između ostalog, povećanom isplatom dividendi u posljednjem tromjesečju 2019. godine, kao i preuzimanjem preduzeća u stranom vlasništvu od strane poduzeća u domaćem vlasništvu.

Na kraju 2019. godine, stanje izravnih stranih investicija je iznosilo 15,02 milijardi KM. Ovaj iznos predstavlja rezultat investiranja u prethodnim godinama, kao i poslovanja poduzeća u stranom vlasništvu. Najveći iznos stanja direktnih investicija se i dalje odnosi na Austriju (2,7 milijardi KM), Hrvatsku (2,4 milijarde KM) i Srbiju (blizu 2,0 milijardi KM). Promatrano po djelatnostima, najviše stanje direktnih stranih investicija je u oblasti financijskih usluga (3,7 milijardi KM), zatim u oblastima telekomunikacija (1,7 milijardi KM) i trgovine na veliko (1,2 milijardi KM).

U skladu sa politikom revizije i na osnovu dodatnih podataka, s objavljivanjem podataka za 2019. godinu izvršene su revizije i za prethodne dvije godine, priopćeno je iz CBBiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.