Dragan Mektić

Proširit će se broj misija u kojima će sudjelovati policajci iz BiH

Dragan Mektic
06.06.2016.
u 10:47

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH vratio se iz SAD-a, gdje je u New Yorku na Generalnoj skupštini UN-a prisustvovao raspravama o terorizmu.

Na press konferenciji je istaknuo da je predstavljao BiH, koja je prije 20 godina bila korisnik usluga UN-a, a da smo sada vrlo uspješna zemlja u održavanju mira u svijetu.

"Sastao sam se s ljudima koji su nositelji UN-a u New Yorku iz oblasti sigurnosti. UN ima misije u 13 zemalja u svijetu, a BiH, odnosno policijske snage BiH sudjeluju u tri, Cipru, Sudanu i Liberiji", kaže Mektić, javlja N1.

"Razgovarali smo na temu da proširimo sudjelovanje, a postignut je visok stupanj suglasnosti da se proširi broj misija u kojima će sudjelovati policajci iz BiH. Konkretno, razgovarali smo o Kongu i Darfuru", kazao je Mektić.

Ministar sigurnosti je istaknuo da "nije problem sudjelovati u ostalim misijama". "Očekujem da ćemo vrlo brzo dobiti pismo iz UN-a vezano za prošireno sudjelovanje naših službenika u mirovnim misijama UN-a".

U narednom razdoblju, Mektić očekuje posjet eksperata iz UN-a u BiH, te da će policijskog službenika iz BiH uputiti u UN.

Ministar sigurnosti BiH kazao je da se trenutno 33 policajca iz BiH, a do sada ih je bilo ukupno 265.

Inače, sudjelovanje bh. policajaca u mirovnim misijama financira UN, a do sada je našim službenicima uplaćeno pet milijuna dolara, istaknuo je Mektić na press konferenciji. 

Odgovor selefijama 

Mektić je govorio i o selefijama - a odgovorio je i na poruke iz Gornje Maoče koje su poslane u subotu, kada je N1 televizija posjetila ovo selo.

Naime, predstavnici zajednice u Gornjoj Maoči su tražili od Mektića da im objasne "zbog čega su radikalni i ekstremni", a izjavili su da ako im zatvore dva objekta za klanjanje, da će "klanjati na parkingu".

Mektić je danas kazao: "Tko su selefije da mi njima dostavljamo dokaze o njihovoj radikalizaciji? Oni ne mogu klanjati na parkingu", izjavio je ministar sigurnosti BiH.

Podsjećamo, Edis Bosnić, predstavnik zajednice Gornja Maoča, za N1 je u subotu, 4. lipnja kazao: "Mi, kao muslimani, nama je naređeno da obavljamo namaze zajedno. Ako nam zatvore objekte, klanjat ćemo na parkingu".

Članovi zajednice traže odgovore ili dokaze od državnih vlasti i Islamske zajednice na osnovu čega su ekstremni i radikalni. Oni poručuju - ovdje smo bili prije Nusreta Imamovića, ovdje smo sada i tu namjeravamo ostati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije