Politički sukobi eskaliraju

Proračuni za iduću godinu upitni , RS ne pristaje na veća sredstva za vojsku

novac
30.08.2017.
u 10:00

Brojnim političkim i institucionalnim problemima u Bosni i Hercegovini pridodan je još jedan. Upitno je usvajanje globalnog fiskalnog okvira, što znači da nema ni zakonske osnove za izradu proračuna, piše Večernji list BiH. 

Bevanda optimist

Iako je ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda optimističan i vjeruje da će se postići dogovor , činjenica je da Republika Srpska ne želi uvažiti niti jedan argument za povećanje globalnog fiskalnog okvira. O tome će se razgovarati na sjednici Fiskalnog vijeća, a glavni razlozi za predloženo povežanje globalnog fiaskalnog okvira, a time i državnog proračuna, odnosi se na kupovinu dva helikoptera i provedbu zakona o policijskim službenicima. -Točno je da Republika Srpska blokira usvajanje, ne želimo pristati na dodatna izdvajanja za vojsku, izjavio je jučer predsjednik RS-a Milorad Dodik, potvrđujući tako Bevandine navode. Pored toga, Dodik smatra da u ovom trenutku ne postoji razlog za korištenje novca kojeg je državna razina dobila isplatom klirinškog duga

Ruske Federacije. Taj novac će, kako kaže Dodik, stajati na posebnom računu i njegovo korištenje će biti određeno u narednom periodu. Očito je u pitanju razmjena udaraca između entitetske vlasti u Banja Luci i državne u Sarajevu, odnosno srpskih stranaka koje participiraju u vlasti na jednoj,

odnosno drugoj razini. Naime, poznato je da je Savez za promjene blokirao usvajanje novog zakona o trošarinama kako bi spriječio Vladu RS-a da dođe do određenih

financijskih sredstava. Blokadom globalnog fiskalnog okvira i novca od klirinškog duga, vlasti RS-a uzvraćaju udarac protivničkom bloku, a samim tim i cijeloj državnoj vlasti.

Pristupanje NATO-u

U tom kontekstu treba promatrati i Dodikovu najavu da će Narodna skupština RS-a pokrenuti pitanje demilitarizacije i vojne neutralnosti Bosne i Hercegovine, na način kako je to definirala Srbija. Time bi se doveo u pitanje i dalji proces pristupanja NATO savezu. Još jednom se na praktičnom primjeru pokazalo koliko je bilo pogrešno formirati različite vladajuće koalicije na državnoj i entitetskoj razini. Mogućnost bilo kakve koordinacije i sinergije potpuno je izgubljena, a u prvi plan izlaze sukobi i stranački motivirane blokade. Kakva je politička situacija u zemlji potvrđuje i izjava ministra Bevande o blokadama u Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Na prošloj sjednici čak nije usvojen ni zapisnik. Nema pomaka ni oko pristupa BiH Prometnoj zajednici, a opet su razlog politički sukobi na relaciji državna-entitetska vlast.

Posljedice svih tih problema su financijski konkretne, ali i politički dalekosežne. Naime, osim što je blokirana isplata tranše stand by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) te kreditnih i drugih sredstava međunarodnih financijskih institucija za važne infrastrukturne projekte u BiH, kredibilnost BiH kao države u međunarodnim odnosima potpuno je urušena. Krizne situacije se samo gomilaju i nema naznaka da će doći do pozitivnih promjena. Naprotiv, približavanjem termina općih izbora za očekivati je samo radikalizaciju postojećih i otvaranje novih sukoba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?