"lepeničke jeseni"

Promocija tradicije i kulture Hrvata u BiH

27.09.2021.
u 19:40

Na igralištu Osnovne škole u Lepenici protekloga je vikenda održano 42. izdanje kulturno-zabavne manifestacije “Lepeničke jeseni”, koju tradicionalno organizira Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Bećarac” iz Lepenice.

Cilj Društva, koje postoji od 1976. godine, je sačuvati kulturu i tradiciju hrvatskog katoličkog puka ovoga kraja, piše Večernji list BiH. 

S istim ciljem sad već davne 1977. godine pokrenuli su manifestaciju “Lepeničke jeseni” koja se, kako joj i ime govori, održava početkom jeseni. Nakon što je na početku njezina 42. izdanja, na kojemu je nastupilo osam KUD-ova iz Lepeničke i Lašvanske doline te Hercegovine, Bruno Žuljević, predsjednik HKUD-a “Bećarac” pozvao okupljene da uživaju u tradicijskim plesovima i pjesmama, manifestaciju je 18. put otvorio Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak, uz čiju se podršku održavaju i ovogodišnje Jeseni.

Korak do punoljetnosti

- Evo i ja sam doživio punoljetnost u otvaranju ove manifestacije koja na jako lijep način sve ove godine njeguje kulturu i običaje hrvatskoga naroda iz svih krajeva BiH - kazao je tom prilikom načelnik Kiseljaka. Njegov kolega načelnik Stoca Stjepan Bošković na korak je do punoljetnosti nastupa na Lepeničkim jesenima. Članovi HKUD-a “Dubrave”, Aladinići, iz Stoca, među kojima je i Bošković, ove su godine 17. put nastupili na manifestaciji u Lepenici. - Iza nas je puno nastupa i druženja iz kojih su se rodila i prijateljstva koja su jedna od najvećih vrijednosti ovakvih događaja na kojima i mi Hrvati promoviramo svoju kulturu i tradiciju u BiH jer ovo je i naša domovina - kazao nam je Bošković. Inače, 42. Lepeničke jeseni svojim su nastupom otvorili domaćini članovi HKUD-a “Bećarac”. Od izvođača iz Lepeničke doline nastupili su članovi HKUD-a “Gromiljak” iz Gromiljaka, HKUD-a “Fra Karlo Kujundžić” iz Brestovskog, ženska klapa “Dišpet” iz Kiseljaka te članovi folklorne skupine HKD-a “Napredak” iz Kreševa.

Omiljeni gosti

Simpatije publike pobrao je i Marko Bilić, mladi glazbenik iz Lepenice koji svira harmoniku. Tradiciju Hrvata Lašvanske doline predstavili su članovi Folklorne skupine iz Busovače. Manifestaciju su vrhunskim nastupom upotpunile članice ženskog vokalnog sastava “Ivančice” iz Kupresa, dok je HKUD “Dubrave”, Aladinići, iz Stoca izvrsnim nastupom samo potvrdio zašto je omiljeni gost Lepeničkih jeseni.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?