Nakon paklenih vrućina stiglo osvježenje, no temperature će opet rasti iznad 30 °C

Promjene vremena pogoršavaju stanje u više od 50 kroničnih bolesti

31.08.2023.
u 13:25

Nakon paklenih vrućina, koje su prelazile 40 stupnjeva, u BiH je stiglo promjenjivo vrijeme s kišom koje je dovelo do naglog pada temperature zraka. Prema trenutačnim najavama, od početka rujna do kraja prognoznog razdoblja izgledno je stabilno vrijeme, temperature zraka bit će u granicama prosječnih za ovo razdoblje, a samo na jugu i jugozapadu zemlje od 6. do 10. rujna očekuju se povremene i slabe oborine, piše Večernji list BiH. Kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, od 1. do 12. rujna u Bosni jutra će biti svježa uz minimalne temperature od 9 do 14 °C, u Hercegovini od 15 do 20, danju najviše temperature zraka u Bosni do 31, u Hercegovini do 34 °C. No, ovako nagle promjene vremena utječu na zdravlje te je većina ljudi barem jednom osjetila posljedice na organizmu uslijed nagle promjene vremena. Nagle vremenske promjene organizmu ne dopuštaju da se na njih prilagodi, pa pojedine osobe, a posebice oni s kroničnim oboljenjima, na njih reagiraju različitim simptomima, upozoravaju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

Terapija i prevencija

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, meteorotropne bolesti, odnosno kronične bolesti na čije pogoršanje može utjecati nagli rast ili pad temperature, obuhvaćaju više od 50 oboljenja. Kako navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, u idućim danima možemo očekivati lošije raspoloženje, nesanicu, glavobolju kod osoba koje pate od bolova u glavi, zglobovima, kostima, mišićima. - Nagle promjene temperature najviše će osjećati kronični bolesnici i starije osobe, kažu stručnjaci. Srčani bolesnici prilikom nagle promjene vremena moraju biti na posebnom oprezu. Poznato je da se krvne žile šire i skupljaju pri toplini i hladnoći, zbog čega krvni tlak može oscilirati. Uz navedeno, promjena temperature u kratkom vremenu od samo nekoliko stupnjeva prouzrokuje sužavanje arterija, ograničen protok krvi i nedostatak kisika, što dopire do srca koje zbog hladnog vremena brže pumpa krv kako bi održalo tjelesnu toplinu. Tada tlak raste i veća je opasnost od srčanog udara - upozoravaju iz INZ-a. Kada dođe do naglog pada temperature, osobe koje imaju probleme s tlakom, ali i oni sa srčanim problemima, ne bi se trebali izlagati prevelikim naporima ni teškom fizičkom radu te obvezno moraju uzimati propisanu terapiju. Astmatični napadi mogu se javiti zbog pojačane vlage u zraku ili zbog veće koncentracije polena koji često donese olujno nevrijeme, koje ujedno hladi zrak i dišni sustav, a zbog čega se bronhi u plućima sužavaju i otežavaju disanje. Za osobe koje imaju astmu takva reakcija može biti opasna, stoga je preporučljivo uzimati propisanu terapiju kao prevenciju te obvezno pratiti stanje i tijek astme te se inhalirati po potrebi.

Negativne posljedice

- Nagle promjene vremena itekako utječu i na osobe koje pate od reumatskih bolesti. Prilikom pada temperature, kako navode iz Instituta, osobe koje pate od reumatskih bolesti mogu osjetiti bolove u kostima i mišićima. Uzrok povezanosti promjene vremena i pojačanog reumatskog bola leži u promjeni zračnog tlaka, vlažnosti i temperature. Ova tri elementa najviše se mijenjaju za vrijeme zahladnjenja i nevremena. Kod pada pritiska, navode stručnjaci, zglobovi se rastežu, a s obzirom na to da su puni živčanih završetaka, osjeća se bol. Dobar preduvjet za ublažavanje negativnih posljedica vremena je zdrava i pravilna prehrana, u kojoj su optimalno zastupljene sve važne namirnice, unošenje dovoljne količine tekućine (voda, čaj, cijeđeni sokovi) te umjerena fizička aktivnost. Kvalitetan san od osam sati je nezaobilazan ako želimo da organizam podnese promjene vremena. Budite umjereni s analgeticima, lijekovima za smirenje i ekscitirajućim napicima (kava, alkohol) - ističu iz INZ-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije