brza cesta

Prokopano oko 36 posto tunela Hranjen koji će skratiti put između Sarajeva i Goražda

klix.ba
04.07.2021.
u 18:39

Radovi na probijanju tunela Hranjen, kao dijela buduće brze ceste Sarajevo - Goražde, već su u trećem kilometru, a projektom je predviđeno da će tunel biti dug 5,5 kilometara čime će, kada bude završen, predstavljati najduži cestovni tunel u BiH.

Do sada je prokopano oko 36 posto tunela Hranjen, a radovi su povjereni tvrtki Euroasfalt čiji su radnici uz dodatno angažiranih 35 radnika iz Turske, prokopali do sada 2.035 metara glavne cijevi tunela koji predstavlja najzahtjevniji dio projekta izgradnje brze ceste Sarajevo - Goražde, piše Klix.ba. 

Usporedo je probijeno i 1.833 metara servisne cijevi tunela.

Usporedo se radi na projektiranju pristupnih cesta iz pravca Hrenovice i Goražda.

Realizacijom ovog projekta udaljenost između glavnom grada BiH i Goražda sa sadašnjih 96 bit će skraćena na 56 kilometara.

Prvobitni rok za realizaciju projekta je 36 mjeseci, a radovi su počeli prije godinu i pol dana.

Za njihovu realizaciju planirano je blizu 100 milijuna KM. Investitor je JP Autoceste FBiH, a Vlada FBiH od početka financijski u potpunosti podržava izgradnju tunela, pa su sredstva planirana i u proračunu za 2021. godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?