zaštita domaćeg ne funkcionira

Proizvodnja u BiH na izdisaju: Poticaji umiruju vatru, ali ne gase požar u poljoprivredi

poljoprivreda
14.05.2022.
u 08:00

- Svi smo svjedoci drastičnih poskupljenja, samim tim i svih inputa u poljoprivrednoj proizvodnji. Sigurno će doći do smanjenja ako ovaj trend rasta inputa nastavi, a pritom cijene poljoprivrednih proizvoda ne budu pratile cijene inputa - navodi Vučković

Jedan od najvećih pjesnika s ovih prostora Antun Branko Šimić svojedobno je napisao: "Pjesnici su čuđenje u svijetu." U današnjem vremenu, čini se kao da je sve čuđenje u svijetu, a ne znajući što bi Šimić napisao o Bosni i Hercegovini, no može ju se nazvati, nažalost, paradoksom u svijetu.

Nije osvježio podatke

Nedavno, u jednoj lokalnoj zajednici, došao poljoprivrednik tražiti poticaj, čovjek nešto sije i sadi, a čuo da se nešto i nudi. Ispričao što radi o zemlji, donio fotografije njiva, brojeve parcela da je ljudima lakše izići na njivu i sve što je trebalo te onda čuo da je zakasnio osvježiti svoje podatke. Ovo je samo jedan od primjera, a taj čovjek koji nam je pričao ovu priču kaže da od države, bilo s općinske, županijske ili entitetske i državne razine, ništa za poljoprivredu nikad nije dobio iako se njome bavi godinama, a ovo mu nije prvi put da je nešto pokušao. Međutim, neće se obeshrabriti, ali svjestan je tisuća svojih kolega koje je ovakva nepravda otjerala odavde. - Ne idu ti ljudi zato što nisu dobili poticaj; mislim da je to najveće zlo koje nas je snašlo, bolje bi bilo da nam je osiguran otkup po visokoj cijeni ili kupovina materijala po niskoj, nego što se poljoprivrednici razočaraju kad čuju da je dobio poticaj netko tko ne zna što je to obradiva površina. I onda taj netko zaradi nekoliko tisuća maraka na dobro iskombiniranoj prevari, a ovom dođe nevrijeme, sve uništi i nema ništa, a radio je, uložio svoje novce i izgubio - priča nam. Ovih dana govori se o povećanju tih poticaja, ciljevima pomoći, a koliko je to konkretno, poljoprivrednici najbolje znaju. Poljoprivrednik Petar Dragojlović ističe da poticaji samo umiruju vatru, ali ne gase požar. - To je praktički presipanje iz praznog u šuplje. Taj nam poticaj uzmu čim nas vide na prvom zavoju, bez obzira na to je li to na benzinskoj, mlinu ili u mljekari - rezolutan je proizvođač. Sreten Vučković iz Bijeljine strahuje da će se proizvodnja nanovo smanjiti. - Svi smo svjedoci drastičnih poskupljenja, samim tim i svih inputa u poljoprivrednoj proizvodnji. Sigurno će doći do smanjenja ako ovaj trend rasta inputa nastavi, a pritom cijene poljoprivrednih proizvoda ne budu pratile cijene inputa - navodi Vučković za BHRT.

Ugušena proizvodnja

Kao trajno rješenje za održivost poljoprivrede, navodi se zaštita proizvodnje i ograničenje uvoza. Stojan Marinković tvrdi kako sama poticajna politika nije dovoljna da anulira sve negativne učinke prekomjernog uvoza i gušenja domaće proizvodnje. - Mi se nadamo da će se nadležni osvijestiti u ovim kriznim vremenima i uvidjeti koliko smo mi seljaci bili u pravu - zaključio je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?