Svaki odlazak u trgovinu zna biti itekako izazovan, no ipak postoje metode kako uštedjeti i ne potrošiti prevelik iznos novca

Proizvode uvijek kupujte po akcijskim cijenama, pazite na količine i sve plaćajte gotovinom

Prodaja jaja
PIXSELL
13.04.2024.
u 19:13

“Ovo je neizdrživo, sve je preskupo”, sve je češće izgovorena rečenica u BiH. Odlazak u trgovinu, posebno u posljednje vrijeme, brojnima predstavlja izazov zbog enormnih poskupljenja. Koliko su rasli troškovi života, najvjernije pokazuje podatak Saveza samostalnih sindikata BiH, prema čijem je izračunu u veljači potrošačka košarica iznosila oko 2900 KM, dok je prosječna plaća u FBiH bila 1296 KM. Stalni rast cijena brojne je obitelji doveo do ruba egzistencije jer i ono najosnovnije postalo im je luksuzno, a sve ono što se nekada smatralo luksuznim danas je u potpunosti nedostižno.

Kako uštedjeti?

No, iako je svaki odlazak u trgovinu itekako izazovan, ipak postoje metode kako uštedjeti i ne potrošiti prevelik iznos novca. Jedan od osnovnih savjeta je, kako stalno ističu u udrugama za zaštitu potrošača, kupnja s popisa. - Jeste li ikad primijetili da je mlijeko na samom kraju trgovine, kruh na drugom kraju, a sredstvo za pranje posuđa negdje u sredini - pitaju se u udrugama te dodaju: - Trgovine to rade namjerno kako bi bile sigurne da ćete proći pored svake police, čak i ako ste došli samo po nekoliko osnovnih stvari. Doznajte gdje su stvari koje vam trebaju u trgovini i krenite ravno prema njima, nastojeći da vas drugi proizvodi ne ometu. Lako je steći tu naviku u trgovini koja vam je poznata, ali teže kada ste u nepoznatom prostoru. Upamtite da se u većini trgovina mliječni proizvodi i kruh mogu naći na stražnjoj strani, voće i povrće su na prednjoj strani, a pića i zamrznute namirnice sa strane. Neke trgovine ipak vole premještati svoje proizvode, stoga napišite popis i pridržavajte ga se koliko god možete. Pojedine trgovine nude i opciju online kupnje, što je dobra opcija za kupnju bez ometanja i prema popisu - kažu u udrugama te upozoravaju: - Nekada se zna dogoditi da u trgovini akcijska cijena piše ispod proizvoda koji, zapravo, nije na akciji. Možda se radi o istom proizvodu, što vas može i zavarati, ali o drugačijoj količini, odnosno gramaži. Dobro zapamtite ili zapišite koja točno gramaža mora biti na akciji - ističu. Kažu i kako je uvijek važno pogledati kataloge prije odlaska u kupnju i savjetuju da se uvijek kupuje na akcijama. Najbolje bi bilo pratiti kako se kreću cijene u nekoliko mjeseci kako biste znali procijeniti je li proizvod stvarno na dobroj akciji ili se možda radi o zavaravanju kupaca.
Uvijek možete uzeti više istog proizvoda na akciji te ga onda spremite u smočnicu i koristite po potrebi. Ovo vrijedi za proizvode koji mogu stajati dulje - kao što su riža, tjestenina, konzervirana hrana. Važno je, kažu, provjeravati cijene svakog artikla koji stavljate u košaricu. Nakon što shvatite koliko svaka namirnica košta, mogli biste početi preispitivati svoje potrebe, a i iznenaditi se koliko male stvari mogu biti skupe. Stručnjaci savjetuju kako je najvažnije pratiti kako se kreće cijena po litri odnosno po kilogramu, a ne po samom proizvodu. Ovako ćete biti sigurni da kupujete povoljnije.

Pretjerivanje s kupnjom

Planirajte svoje obroke za cijeli tjedan, piše Millennial Money. Neka vam postane navika planirati sve obroke za nadolazeći tjedan tijekom vikenda. Nakon što imate popis obroka, možete napraviti popis namirnica kako biste bili sigurni da nećete pretjerati s kupnjom. Također, možete postaviti proračun za tjedan i pobrinuti se da se vaš plan obroka uklopi u njega. Jednako tako, budite kreativni sa sastojcima koje imate. Danas je to lagano s toliko sjajnih internetskih stranica za kuhanje prepunih jednostavnih recepata. Ne zaboravite da ih se ne morate slijepo pridržavati i uvijek možete preskočiti ili zamijeniti jedan ili dva sastojka. Plaćanje karticom je brže - nema potrebe tražiti gotovinu i brojati kovanice, a ne morate se ni brinuti imate li dovoljno gotovine. Međutim, kada plaćate karticom, lako može izostati onaj osjećaj da trošite “pravi” novac. Mnogo je teže dati gotovinu, svoju gotovinu, strancu na blagajni. Izradite procjenu svog popisa i imajte dovoljno novca za to. Nikad ne kupujte gladni - ovo je jedno od najvažnijih pravila. Nikad ne kupujte praznog želuca! Možda ćete se iznenaditi koliko će vam račun biti manji ako kupujete potpuno siti. S lakoćom ćete moći preskočiti odjeljak s pekarskim proizvodima i slatkišima, stoji u savjetima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?