Supružnici Vuković

Proizvedenu hranu prodaju u Zagreb i Sarajevo

30.08.2017.
u 14:10

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo površine sedam dunuma na kojem su zasijane povrtlarske kulture poput rajčica, paprike, blitve, krumpira, luka, raznih sorti graha, krastavaca, bundeve te sitnoga ljekovitog bilja potrebnog za proizvodnju biljnih preparata, svojevrsna je tvornica za proizvodnju organske hrane pod “vedrim nebom”, u koju svoj mukotrpni trud i rad svakodnevno ulažu supružnici Emira i Halid Vuković u bihaćkome naselju Velhovo. Vukovići se organskom proizvodnjom povrća bave već petnaestak godina, a od 2005. godine certificirala ih je Organska kontrola u Sarajevu. Emira kaže kako im neka godina donese dobre, a neka loše rezultate.

– Ova godina je slabija zbog suše, al’ nas pogodi i poplava pa, prema tomu, izvučemo neki prosjek. Dovoljno je reći da od organske proizvodnje živimo, kaže Emira i dodaje kako uzgaja svo atraktivno povrće našega podneblja, a temelji se na autohtonom povrću prilagođenom našoj klimi i koje ne zahtjeva posebna tretiranja. To su rajčica, paprika, blitva, luk, krumpir... Emira i Halid su svoju organsku proizvodnju 2009. godine morali izmjestiti iz prigradskoga Bakšaiškog polja u kojem žive u udaljenije Velhovo. – Bakšaiško polje je vrlo kontaminirano usljed kemijskih sredstava, pa smo se stoga bili prisiljeni izmjestiti. U Bihaću je iznimno loše zanimanje za organsku hranu jer naš narod nije educiran što je organsko, a što biodinamika. Najvećim dijelom svoje povrće prodajemo prijateljima, te u Sarajevo i Zagreb. Ovdje je jako slab sluh za organsku hranu. U tržne centre ne plasiramo svoje proizvode iz razloga što se sam nastup u tržnim centrima mora platiti, kaže Emira i dodaje kako je organska proizvodnja jedina proizvodnja koja nema poticaj. – Prošle godine je usvojen poticaj o organskoj proizvodnji, a ove godine Federalno ministarstvo poljoprivrede treba osmisliti primjenu poticaja za organsku proizvodnju, al’ ćemo ga imati ili ne. Od 2018. godine ćemo tek imati poticaj za našu proizvodnju, kaže Emira koja je sa svojim suprugom dobila grant-sredstva u iznosu od 2700 eura ili 5400 KM s ciljem unapređenja turističke ponude kroz djelatnost kojom se bavi. Emira i Halid zajedno uzgajaju ovce, koze, jariće te perad, tuke, guske, patke, koke. - Imamo i naše tornjake i mace. U svemu mi pomaže moj muž. Nekad, kad imamo bolju godinu, uzmemo nekoga da nam pomogne, prijatelje kojima ponudimo naše povrće i oni su time zadovoljni. Budući da je ova godina iznimno sušna, poljoprivredni prinosi će biti pola-pola. Bit će pola za nas, a pola je suša već odnijela. Imali smo i problem. Nažalost, agregat nam je pregorio u pola sezone, kaže na kraju Emira Vuković, koja ovih vrelih kolovoških dana sa suprugom Halidom na svojem gospodarstvu radi od zore do mraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije