Sustav FUZIP-a

Program će dopustiti uporabu hrvatskog jezika

02.02.2017.
u 09:24

Nakon što smo objavili priopćenje špediterskih kuća kod Gruda, nezadovoljnih zbog nametanja bosanskog jezika i nezadovoljnih programom, javila se i Federalna uprava za inspekcijske poslove te napisala detalje programa i objasnila da se svakodnevno radi na njegovu unapređenju.

- BIMS predstavlja kompletan neovisni modul koji će omogućiti potpuno vođenje procesa prijave, praćenja i vršenja prekogranične kontrole roba. Pristup BIMS-u i mogućnost podnošenja zahtjeva u elektroničkom obliku imaju svi subjekti koji su prethodno prošli postupak registracije korisnika. Registrirani korisnici imaju pristup web portalu preko kojeg popunjavaju formu sa svim nužnim podacima i prilozima, na osnovi kojih se generira i tiska zahtjev za kontrolu. U sklopu projekta načinjeni su jedinstveni obrasci i procedure postupanja na svim mjestima carinjenja, te uvedene jedinstvene vrijednosti podataka, koje su predefinirane i usklađene s međunarodnim šifrarnikom vrijednosti.

Koristi ovakvog sustava su višestruke – špediterske kuće usred omogućene najave prometa roba dobivaju učinkovitiju i bržu uslugu, uz smanjenje mogućnosti pogreške, inspektorima je omogućeno da unaprijed organiziraju i pripreme svoje svakodnevne poslove, a građani dobivaju kvalitetniju i učinkovitiju kontrolu roba koje se uvoze, napominju u Upravi. Ističu da s obzirom na to da je provedba projekta u začetku, Federalna uprava za inspekcijske poslove svakodnevno radi na njegovu unapređenju i otklanjanju eventualnih nedostataka te će se sve vidljive administrativne omaške, uključujući i one jezične prirode, rješavati i korigirati tijekom procesa implementacije BIMS-a. - Napominjemo da primjena i realizacija projekta uživa punu podršku Svjetske banke u BiH, a u izradi sustava su sudjelovali konzultanti – stručnjaci Svjetske banke, informatičari, federalni inspektori te drugo stručno osoblje FUZIP-a. Zahvaljujemo svim poslovnim subjektima koji, cijeneći napore Federalne uprave za inspekcijske poslove na poboljšanju poslovnog ambijenta, podržavaju promjene koje podupiru zakonito, učinkovito i transparentno odvijanje prekograničnog prometa te napominjemo da se provedba projekta uspješno realizira na nekoliko graničnih prijelaza i mjesta carinjenja u FBiH, stoji u priopćenju.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije