Rizični proizvodi

Produžni kabeli i laserski 
pištolji povučeni s bh. tržišta

11.02.2019.
u 13:05

Produžni kabeli, laserski pištolji, zaštitna obuća... samo su neki od proizvoda koji su u posljednje vrijeme povučeni s bh. tržišta, piše Večernji list BiH. Za navedene proizvode mjerodavne inspekcije naredile su mjere povlačenja s tržišta i uništavanje jer su prethodno, inspekcijskim nadzorima, utvrđene nepravilnosti.

Produžni kabel s jednom utičnicom - tip 005721 povučen je s bh. tržišta jer predstavlja opasnost od strujnog udara jer utičnica nema zatvarače, stoji u priopćenju koje je dostupno na stranici Agencije za nadzor nad tržištem. Navodi se i da kabel nije usklađen s naredbom o elektroničkoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i s odgovarajućim standardima. Osim ovoga, povučene su još dvije vrste produžnih kabela koje imaju po tri utičnice, za koje se, osim opasnosti od strujnog udara, navodi kako se dio s utičnicama može rastaviti koristeći alat opće namjene. Uz navedeno, povučeni proizvod nije ni propisno označen.

Ceresit stop plijesni, učinkovito sredstvo u borbi s plijesni i bakterijama, također je povučen s bh. tržišta. Utvrđeno je da u nekim slučajevima može doći do odvajanja prskalice i bočice, što može dovesti do prolijevanja sredstva, koje, ako dođe u kontakt s očima, može uzrokovati ozljedu.

Potrošačima koji su kupili ovaj proizvod preporučuje se da ga odmah prestanu koristiti. Kada je riječ o dječjim proizvodima koji su nesigurni, na popisu se našao i laserski pištolj BB Airsoft Gun R-833A, za koji se navodi da predstavlja rizik od ozljede oka i oštećenja vida. Također, proizvod ne sadrži potrebna upozorenja i informacije za korisnike propisane u standardu BAS EN, zbog čega je naređeno povlačenje ovoga kineskog proizvoda s tržišta BiH. Proizvod koji također predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje korisnika jer ne pruža zaštitu od udara i ozljeda je zaštitna obuća Red Volk AK SBP. Navedeni proizvod nije usklađen s naredbom o osobnoj zaštitnoj opremi, a i ne ispunjava uvjete propisane standardom. Kada je riječ o zaštitnoj opremi, lani je proveden proaktivni nadzor koji su zajedničkim snagama realizirali Agencija za nadzor nad tržištem BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove, Republička uprava za inspekcijske poslove i Inspektorat Distrikta Brčko BiH. U 12 inspekcijskih kontrola kontrolirano je devet različitih modela zaštitne obuće. Kod sedam modela - 78 posto, u količini od 1762 komada, utvrđene su neusklađenosti. Od svih modela samo su dva bila usklađena s naredbom o osobnoj zaštiti. Poslovni subjekti dobrovoljno su ili po nalogu inspekcijskih tijela izvršili usklađivanje pet modela (1749 komada) neusklađene zaštitne obuće s odredbama propisanim naredbom o osobnoj zaštitnoj opremi. Također, poslovni subjekti dobrovoljno su povukli s tržišta i uništili dva modela u količini od 13 komada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?