Novi zakon

Prodaja stanova, zemljišta... ne može se vršiti bez upisa u registar posrednika

23.08.2021.
u 17:15

Posredovanje u prodaji nekretnina na prostoru Federacije BiH u budućnosti neće moći obavljati osobe i agencije koje prethodno nisu upisane u registar posrednika. Prema novim zakonskim pravilima, koja su Vlada i oba doma Parlamenta FBiH morali donijeti radi ispunjavanja uvjeta koje je postavila Europska komisija, “djelatnost posredovanja može obavljati pravna ili fizička osoba koja je upisana u registar posrednika, a poslove posredovanja kod posrednika ne može obavljati fizička osoba koja nije upisana u imenik agenata posredovanja”. Znači, osoba koja se bavi posredovanjem u prometu nekretnina imala bi profesionalni status kao djelatnost, piše Večernji list BiH. 

Uvjeti poslovanja

Opći uvjeti poslovanja moraju za svaku vrstu posredovanja sadržavati visinu posredničke naknade i opis poslova koji su obuhvaćeni tim plaćanjem, a koji obvezno obuhvaćaju dovođenje u vezu nalogodavca i treće osobe te provjeravanje stanja nekretnina, potrebne pregovore i pripremne radnje za sklapanje pravnog posla. Posrednik je obvezan u svom poslovnom prostoru na vidljivom i pristupačnom mjestu istaknuti opće uvjete poslovanja. Posrednik u prodaji nekretnina mora poslovati u poslovnom prostoru primjerenom za uredsko poslovanje koji je u cijelosti funkcionalno i fizički odvojen od prostora drugih namjena. Također, agent posredovanja ne smije bez pisane suglasnosti posrednika, za kojeg na temelju ugovora o radu obavlja poslove posredovanja, obavljati istodobno iste ili slične poslove za drugog posrednika ili za sebe osobno.

- Reguliranje tržišta nekretnina i donošenje Zakona o posredovanju u prometu nekretnina može donijeti značajan priljev prihoda od naplate PDV-a po osnovi posredničkih provizija. Prema procjeni Gospodarske komore Federacije BiH, trenutačni prihod PDV-a od provizija agencija godišnje iznosi oko 300.000 KM, što je svega tri posto mogućeg. Treba naglasiti da bi bila povećana i naplata poreza na dobit koju bi ostvarile registrirane agencije.

Legalni posrednici

Također, reguliranjem tržišta znatno bi bio povećan broj legalnih posrednika u FBiH - stoji u obrazloženju novog Zakona o nekretninama. Dosadašnje stanje u oblasti prometa nekretninama na području Federacije BiH okarakterizirale su velike nepravilnosti i problemi koji su nastali kao posljedica nepostojanja posebnog zakonskog okvira kojim bi ova oblast bila uređena. Ovu djelatnost karakterizira primjena općih pravila reguliranih Zakonom o obligacijskim odnosima i pojedinih odredbi Zakona o unutarnjoj trgovini koji uređuju posredovanje općenito. - Izostanak zakonske regulative koja bi uređivala posredovanje u prometu nekretnina uzrok je što na tržištu Federacije BiH postoji veliki broj pravnih i fizičkih osoba koje se bave tom djelatnošću, i to od onih koji tu djelatnost obavljaju profesionalno i u skladu s pravilima struke pa do onih kojima je to način da dođu do brze zarade, ne pružajući pritom klijentima ni minimum potrebne usluge. Pravno neuređeno stanje pogoduje pojavi sve većeg broja osoba koje posreduju u trgovini nekretnina bez ikakve registracije u sferi tzv. sive ekonomije, pa posebno valja istaknuti da će se zakonskim uređenjem ove oblasti smanjiti, odnosno suzbiti pojava tzv. sive ekonomije u tome području djelatnosti. Činjenica da se u pravilu radi o transakcijama koje uključuju promet velike novčane vrijednosti, a kojima se, uz ostalo, rješavaju i egzistencijalna pitanja pojedinaca, navodi na potrebu velikog opreza i osiguranja u ovim transakcijama - stoji u objašnjenju Vlade Federacije BiH.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?