MAURA KEEFE:

Problemi i teškoće žena su isti i u BiH i u SAD-u

zene
Foto: VL FOTO
21.03.2014.
u 09:07

Keefe kaže kako vidi pomake na bolje kada su u pitanju prava žena u BiH

Šefica osoblja američke senatorice Jeanne Shaheen Maura Keefe govori o položaju žena u Bosni i Hercegovini, njihovim pravima i problemima s kojima se suočavaju.

Nekoliko puta ste bili u BiH, jeste li primijetili možda napredak?

Da. Bila sam ovdje dva puta i oba puta sam se usredotočila na pitanja žena. Žene u tijelima vlasti, u politici, žene kandidatkinje za dužnosti. Prošli put kada sam bila ovdje sastala sam se s parlamentarkama iz BiH i tada smo govorile o formiranju kluba parlamentarki kao mjestu gdje mogu razgovarati o širokoj lepezi pitanja bez obzira na političku pripadnost. Primjerice, mada parlamentarke dolaze iz različitih političkih stranki, one skupa razgovaraju o problemu nasilja u obitelji. Tako da mi je bilo nevjerojatno drago da su formirale klub parlamentarki kako bi radile na svim tim pitanjima zajedno i napredovale. Nadalje, što se tiče angažiranja većeg broja žena u politici i u javnom životu BiH, takav primjer je bitan i može poslužiti kao model i drugima.

Čini mi se da to nije iznimka samo u BiH, ali za isti posao žene su manje plaćene, među nezaposlenima je više žena, među siromašnima je, također, više žena, a gotovo sve žrtve nasilja su žene. Je li vrijeme da se svijet ujedini oko toga da se ovakvo stanje promijeni?

Slažem se s vama i smatram da postižemo napredak, ali i u SAD-u se, također, susrećemo s nekim od problema koje ste naveli. Žene u SAD-u još uvijek ne zarađuju jednako kao muškarci. Otprilike u prosjeku na svaki dolar koji zaradi muškarac, žena zaradi 77 centi. Imamo zakonske propise u fazi prijedloga pred američkim kongresom koji se upravo odnose na jednako plaćen posao. Bez obzira, danas je puno bolje nego prije 10 godina, a daleko bolje nego što je bilo, primjerice, prije 20 godina. Znači, idemo naprijed. U SAD-u vjerujemo da ako žene uspiju, onda je i cijela zemlja postigla uspjeh. Uspjeh žena je uspjeh i zemlje, a mislim da isti postulat važi i za vašu zemlju.

Nijedna žena nije bila američka predsjednica. Je li vrijeme da se to promijeni?

Kamo sreće, ja bih uistinu voljela vidjeti ženu predsjednicu SAD-a i vidjet ćemo hoće li biti kandidatkinja za mjesto predsjednika na sljedećim izborima, a nadam se da će biti. U SAD-u vidimo da se žene biraju u američki Kongres, Senat, na lokalnim razinama mnogo redovitije nego što je to bilo ranije. To znači da je javnost naviknuta već vidjeti žene na tim dužnostima. Javnost je naviknuta vidjeti žene kako donose odluke o pitanjima iz domene javne politike i onda u tom slučaju sigurno da će im biti mnogo lakše vidjeti ženu na mjestu predsjednika SAD-a.

Vidite li razlike u iskustvima, pravima i problemima s kojima se susreću žene u raznim dijelovima BiH?

Saslušala sam žene u više gradova u zemlji i pitanja koja one pokreću sa svoje strane su ista, manje više jednaka. Osobito kada se govori o angažmanu u politici, kandidaturi. Suočavaju se s istim pitanjima, kao i velik broj žena u SAD-u. Između ostaloga, radi se o prevladavanju stereotipa o ženama, one se suočavaju s velikim brojem obveza koje ostavljaju u domu, obvezama koje se odnose na kandidaturu za političku dužnost, nadalje, kako napredovati u karijeri, zatim koliko ih prate mediji. Naime, uglavnom su stranački vođe muškarci, tako da su oni puno vidljiviji u medijima nego što su to žene. Sve to su istaknule kao problem žene u vašoj zemlji, ali sve to vrijedi i za zemlju iz koje ja dolazim.

U bivšem sustavu Jugoslavije socijalni sustav je bio mnogo uređeniji, sada se žene suočavaju s problemom da ih poslodavci ne žele zaposliti ako su trudne, ili im uvjetuju da će izgubiti posao ako ostanu trudne. Kako mijenjati te stvari? Imate li takvih iskustava i može li se to zakonski urediti?

- U SAD-u imamo zakonske propise koji se odnose upravo na ovo što ste sada rekli, to su prije svega zakoni o radu, radno-pravnim odnosima kojima se štite žene. Međutim bez obzira na postojeće zakonske propise, potrebna nam je još uvijek bolja i kvalitetnija zaštita žena, tako da radimo na tome. Imamo dakle politiku, odnosno poslodavci imaju politiku rodiljskog odsustva, što znači da se žena po povratku s rodiljskog vraća na posao, sukladno toj politici. Međutim, mnogi ljudi bi željeli vidjeti rodiljsko odsustvo koje je plaćeno i da to bude zakonska obveza, da žena na rodiljskom dobiva naknadu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?