Rezultati pregleda sluha, vida i lokomotornoga sustava

Probleme s kralježnicom i stopalima imao je gotovo svaki peti učenik

10.02.2022.
u 08:48

INZ objavio rezultate pregleda sluha, vida i lokomotornoga sustava učenika u ZDŽ-u. Problemi s vidom uočeni kod njih 7,2 posto, sa sluhom kod 1,2 posto učenika...

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prva je i jedinstvena služba u Bosni i Hercegovini koja obavlja preventivne i promotivne aktivnosti prema učenicima i studentima u dvanaest općina i gradova Zeničko-dobojske županije. Njima je obuhvaćeno više od 40.000 učenika u 213 osnovnih, 37 srednjih škola te osam fakulteta, odnosno svih 258 aktivnih školskih objekata na području županije, piše Večernji list BiH

Kontrola specijalista

U prošloj kalendarskoj godini pregledan je vid kod 6975 učenika, a njih 499 ili 7,2 posto upućeno je na dodatne pretrage i kontrolu specijalista. Od 2013. godine, od kada se ovi pregledi obavljaju, ukupno je pregledano 54.246 učenika, od kojih je kod njih 4918 otkriven neki problem. U prošloj godini 7459 učenika osnovnih škola kontroliralo je sluh, a poteškoće su pronađene kod njih 89 ili 1,2 posto. Od 2013. ukupno su pregledana 31.594 učenika, a "pozitivno" je bilo 681 ili 2,2 posto, donosi Fena. 

U pregledu lokomotornoga sustava - kralježnica, stopala, lani je pregledano 11.237 učenika, a na daljnje pretrage i kontrole upućeno je čak njih 2021 ili 18 posto. Ovi pregledi obavljaju se od 2015. i do sada su pregledana 36.864 učenika, a potencijalni problemi otkriveni su kod njih 5352 ili 14,5 posto.

- Samo u protekloj godini naši timovi proveli su 188 radnih dana u školama, i to usporedno u više projekata. Opis djelatnosti je nemoguće pobrojati, a kamoli opisati. Između ostaloga, timovi Službe za školsku higijenu rade preventivne preglede i probir za rano otkrivanje poremećaja vida, sluha i lokomotornog sustava učenika u osnovnim i srednjim školama, antropometrijska mjerenja tjelesne visine, tjelesne mase, obujma struka i obujma kukova - ističe načelnik Službe Nino Hasanica.

Timovi ove službe obavili su i uzimanje 46 uzoraka hrane iz školskih kuhinja te 442 uzorka vode iz školskih objekata, dok je ispitivanje čistoće površina i predmeta pomoću "AccuPoint" briseva, s edukacijom osoblja obavljeno na čak 1004 lokacije u protekloj godini.

- Probir (screening) vida i sluha obavlja se u 2. i 8. razredu osnovne škole, probir lokomotornog sustava (LMS) u 2. i 6. razredu osnovne te prvom razredu srednje škole, a mjerenje količine hemoglobina u krvi u 6. razredu osnovne te 1. razredu srednje škole - ističu u INZ-u.

Posebna pozornost protekle dvije godine posvećuje se biosigurnosnim mjerama, kao i općoj higijeni površina u školama, u kontekstu pandemije COVID-19, na čemu je ostvarena neprekidna, doslovce, 24-satna koordinacija i kontakt sa školama.

- Ova služba je primjer kako se ostvaruje "partnerstvo u zdravlju" između različitih organizacija i institucija. Iako smo pratili, odobravali i sudjelovali u dinamici aktivnosti, broj, obuhvat, kao i značaj aktivnosti ove Službe dolazi do izražaja kad se "poslože" na godišnjoj razini. Mogu samo reći kako sam sretan da imamo jednog ovakvog ozbiljnog partnera kao što je INZ u djelovanju, a iz godine u godinu se pokazuje da je njihovo vizionarstvo da budu pioniri ovakvog angažmana u BiH imalo smisla i značaja, prije svega, kada je zdravlje i prevencija bolesti učenika u pitanju - naglasio je za Fenu ministar za obrazovanje, znanost, kulturu i sport u Vladi ZDŽ-a Spahija Kozlić.

Prvi čovjek Službe ističe i zanimljiv podatak da su timovi ove službe u jednoj godini prešli u terenskim zadacima jedan i pol obujam planeta Zemlje oko Ekvatora (65.397 km), dok je to, usporedbe radi, u desetljeću njihova postojanja više od udaljenosti između Zemlje i Mjeseca (409.709 km).

Više od 1000 aktivnosti

- U registru aktivnosti samo u jednoj godini, koja je dodatno ograničena i razdobljem školske godine, ali i našim drugim poslovima "u sjedištu", imamo više od tisuću pojedinačnih aktivnosti i zadataka doslovno u svakom naseljenom mjestu u županiji. Nama posebno zadovoljstvo predstavlja kontinuirani rast prosječne ocjene našeg rada, koje nam u anonimnoj anketi ustanove dodjeljuju. Ona je za prošlu godinu bila 4,84, dok je srednja ocjena pedagoga, nastavnog i drugog osoblja bila 4,91 - ističe Hasanica.

U Službi za školsku higijenu kažu da, osim s resornim ministarstvom za škole i fakultete, blisku suradnju svakodnevno ostvaruju i s Ministarstvom zdravstva te MUP-om ZDŽ-a s kojim realiziraju više projekata edukacije i prevencije, priopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?