Odluka Vlade FBiH

Prijedlog općeg kolektivnog ugovora ide na ocjenu Ustavnog suda

fadil novalic
08.01.2016.
u 11:43

Prijedlog koji su usuglasili predstavnici Saveza samostalnog sindikata BiH i Udruženja poslodavaca FBiH je za Vladu FBiH neprihvatljiv jer je protivan Ustavu FBiH, Zakonu o radu te Reformskoj agendi.

Federalna vlada će od Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine zatražiti ocjenu je li ustavan prijedlog novog općeg kolektivnog ugovora za FBiH, koji su usuglasila dva Vladina partnera u socijalnom dijalogu, poslodavci i Sindikat, javlja Fena. 

To je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu izjavio premijer Fadil Novalić i također je rekao da je Vlada prije dva dana donijela odluku o ukidanju rješenja o reprezentativnosti jednog od dva pregovarača, Udruženja poslodavaca u FBiH.

Vlada smatra da je predloženi opći kolektivni ugovor u nekim dijelovima suprotan ustavnim normama te je već ranije uputila vlastite primjedbe i sugestije sindikatima i poslodavcima, ali, po premijerovim riječima, povratne informacije nije bilo do danas.

- Nisu nam jasne namjere sindikata i poslodavaca, rekao je premijer, navodeći da je predloženi ugovor, osim što je po mišljenju Vlade, u nekim dijelovima suprotan Ustavu, opasan i za namjeravano „zagrijavanje“ ekonomije u FBiH te za proračune, dok su dva Vladina socijalno-ekonomska partnera koja su ga usuglašavala, oličena u Savezu samostalnih sindikata BiH i Udruženju poslodavaca FBiH, izašla i iz okrvira Zakona o radu dogovaranjem takvog dokumenta. 

Štetan je i po makroekonomska kretanja u FBiH, a u nekim dijelovima zadire i u izvorne nadležnosti Federacije.

-Dva udruženja građana (Savez samostalnih sindikata BiH i Udruženje poslodavaca FBiH) tako praktično zadiru i u nadležnosti Parlamenta, riječi su premijera Novalića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?