25. svibnja 1995. - dan koji je promijenio sliku Tuzle

Prije 28 godina ugašen 71 mladi život na Kapiji

25.05.2023.
u 09:25

Suze, bol, jecaji i neizreciva tuga zavladali su 25. svibnja 1995. godine u Tuzli kada je pad granate oduzeo 71 mladi život. Do te godine na navedeni datum slavio se Dan mladih, ali ta kobna 1995. godina promijenila je živote brojnih obitelji, koje se i danas s ožiljkom na srcu sjećaju svojih sinova, kćeri, braće i sestara, piše Večernji list BiH.

Ugašena mladost

Vratimo li se 28 godina unatrag na današnji dan, prisjetit ćemo se da je od granate ispaljene s planine Ozren na sastajalištu mladih Tuzle, poznatom kao Kapija, ugašen 71 mladi živo, a više od 200 osoba je ranjeno. Prosječna starost te djece i mladih bila je 21 godinu, a najmlađa žrtva Sandro Kalesić, koji se u tom trenutku s roditeljima našao na “pogrešnom” mjestu, imala je samo dvije i pol godine.

Ovaj događaj na Kapiji neupitno je jedan od najtežih zločina koji su se dogodili u Tuzli. Zbog počinjenja ovog strašnog djela na 20 godina pravomoćno je osuđen general bivše Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić koji se, nažalost, ne nalazi na odsluženju kazne. Podsjetimo, kako je navedeno u presudi, kao zapovjednik Taktičke grupe “Ozren” (VRS) 25. svibnja 1995. Đukić je naredio topničkom vodu da iz topova granatira Tuzlu. Od lipnja 2014. godine Đukić se nije odazvao izvršenju kazne pod izlikom da se nalazi na liječenju u Srbiji.

Ogorčeni roditelji stradale djece ni gotovo tri desetljeća ne mire se s bolnom činjenicom da njihove djece više nema, ali ni s tim da za ovaj zločin još uvijek nitko nije odgovarao. U cilju dodatnog promicanja istine lokalna vlast u Tuzli dosad je realizirala brojne projekte, a među njima je i Memorijalni centar Kapija, koji predstavlja bolno mjesto uspomena na sve stradale građane 25. svibnja 1995. godine.

Dan žalosti

Kako se ovaj datum nikada ne bi zaboravio, i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o proglašenju 25. svibnja 2023. godine Danom žalosti na području tog entiteta. Riječ je o danu u kojem se obilježava godišnjica masakra počinjenog nad tuzlanskom mladosti prije 28 godina. Kako je priopćeno, Dan žalosti se obilježava obveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i institucija Federacije BiH. - Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.

Medijske kuće na teritoriju Federacije BiH dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti - navedeno je u obrazloženju. Tuzla će na današnji datum zauvijek ostati zapamćena po najcrnjem Danu mladosti, danu kada je nasilno oduzet 71 mladi život.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?