Tvrtke "na papiru"

Prijavljuju fiktivne tvrtke u Brčkom radi olakšica i izbjegavanja plaćanja poreza

06.01.2016.
u 07:00

Iz Porezne uprave Distrikta Brčko kažu kako će, ako se situacija ovako nastavi, gubiti oko 2 milijuna KM poreza na dobit godišnje

Fiktivne tvrtke su bh. građane kroz protekle godine koštale milijardu KM. Iako su iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH naglasili kako je uvođenjem PDV-a, gdje su svi u lancu poslovanja morali plaćati promet, broj fiktivnih tvrtki značajno smanjen, tvrtke "na papiru" još uvijek postoje, koje bh. građane stoje više od 300 milijuna KM, piše Večernji list BiH.

Bave se izvozom

Ali ipak, njihov broj se polako smanjuje. Redovitim kontrolama provjerava se poslovanje poreznih obveznika kako bi se situacija normalizirala. Čim je netko državi dužan više od 10 tisuća KM, biva proslijeđen Odjelu za istragu. Dalje se provjerava je li propust slučajan ili namjeran. Ako se ustvrdi da je riječ o izbjegavanju plaćanja, izvješće se podnosi Tužiteljstvu BiH, piše Večernji list BiH. Oaza fiktivnih tvrtki u posljednje vrijeme postao je Distrikt Brčko. Naime, kako je donio ATV, prošle godine na području Brčkog otkriveno je na desetke fiktivnih tvrtki koje su se, navodno, bavile izvozom, a zapravo im je jedini cilj bio izbjegavanje plaćanja poreza na dobit zbog olakšica koje su u Distriktu znatno povoljnije nego u entitetima. Iz Porezne Distrikta kažu kako je najčešće riječ o stranim tvrtkama koje su registrirale posao bez zaposlenih i sredstava za rad te kako takvim tvrtkama nije bilo lako ući u trag. Ravnatelj Porezne uprave Distrikta Brčko Miodrag Trifković kaže kako ovakva situacija ne može ići u nedogled. - Najbolje je uputiti prijedlog naše Direkcije za financije, prijedlog Vladi da se izvrši dopuna zakona i pravilnika kako bismo ovu oblast uredili kako ne bismo bili pusti otok u BiH, jer to nije slučaj u entitetima", kazao je Trifković za ATV. Također, kazao je kako će, ako se ovakva praksa nastavi, Distrikt Brčko nastaviti gubiti godišnje dva milijuna maraka prihoda od poreza.

Trebaju jače kontrole

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić ne zna hoće li doći do mijenjanja zakona, ali je pozvao Poreznu da krene u jaču kontrolu. - Je li oni tu na neki način čine izvjesne nepravilnosti, to ovisi o službama koje su zadužene kontrolirati ih te pravodobno otkriti nepravilnosti, kako ne bi došlo do otuđenja proračunskih sredstava koje su javno dobro, kazao je Domić. Na ovu temu oglasilo se i Udruženje poslodavaca Distrikta koji smatraju da nije samo stvar propisa. - Mislim da mnoge stvari u Brčko Distriktu treba promijeniti, ali da je Zakon o oslobađanju poreza na dobit po pitanju izvoza pozitivan trend i mislim da može dati rezultate, ali i druge stvari moramo poboljšati da bi se ti rezultati i ostvarili, rekao je za ATV Ševal Suljkanović, predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko Distrikta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?