većinom glasova

Prihvaćen Prijedlog zakona o plinovodu Južna interkonekcija

plinovod
21.12.2021.
u 18:16

Zakonom se uređuju pitanja od značaja za realizaciju projekta izgradnje plinovoda na pravcu Zagvozd, u Hrvatskoj, do Posušja, na jugozapadu BiH, te dalje, pravca prema Tomislavgradu, Kupresu, Bugojnu te Novom Travniku i Travniku, sa odvojkom za Mostar.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je većinom glasova na sjednici Prijedlog zakona o plinovodu Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska.

Predlagač zakona, Federalna vlada, obrazlaže da je „Južna interkonekcija ključna za održavanje sigurnosti opskrbe prirodnim plinom na području cijele FBiH, kao i za diversifikaciju izvora i pravaca opskrbe prirodnim plinom“. Ističe kako je taj projekat jedan je od strateški najvažnijih u oblasti energetike u FBiH.

- Razlog za realizaciju ovog projekta nije samo činjenica da je Federacija BiH ovisna o samo jednom izvoru i pravcu opskrbe, već i u tome što postojeći plinovod, izgrađen 1979. godine, karakteriziraju zastarjelost te velika opterećenost tijekom zimskih razdoblja kada je potrošnja plina najveća – navedeno je iz Vlade.

Zakonom se uređuju pitanja od značaja za realizaciju projekta izgradnje plinovoda na pravcu Zagvozd, u Hrvatskoj, do Posušja, na jugozapadu BiH, te dalje, pravca prema Tomislavgradu, Kupresu, Bugojnu te Novom Travniku i Travniku, sa odvojkom za Mostar.

Zakon, kako je navedeno, uređuje i pitanja koja se tiču načina financiranja, eksproprijacije zemljišta te infrastrukturu projekta s objektima na plinovodu i točku interkonekcije.

- Koordinate točke interkonekcije transportnih sustava definiraju se posebnim sporazumom između dva susjedna operatora transportnih sustava, a to su Gospodarsko društvo za proizvodnju i transport gasa BH-Gas d.o.o. Sarajevo iz BiH i Plinacro d.o.o. iz Republike Hrvatske – navela je Vlada FBiH.

Za investitora je određen BH-Gas, a projekt treba realizirati u dvije faze.

Gradnja plinovoda će biti financirana, kako je priopćeno, iz sredstava međunarodnih institucija osiguranih kroz kreditna zaduženja i grantove te vlastitim sredstvima investitora. Otplata kredita će biti osigurana prihodima ostvarenim naplatom transportnih/tranzitnih tarifa.

BiH se opskrbljujeplinom putem Turskog toka koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora, ima kapacitet od 31,5 milijardi kubnih metara plina godišnje.

Isporuka plina putem ovog toka u Federaciji BiH počela je u travnju ove godine. 

BiH je do tada ruski plin dobijala plinovodom koji je išao preko Ukrajine i Mađarske, odakle je dalje transportovan u Srbiju, a u BiH ulazio na jedinom ulaznom terminalu u mjestu Šepak kod Zvornika, na istočnoj granici između BiH i Srbije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije