Kinološki savez Herceg Bosne

Prihodi su nam pali za 98 posto, ali nismo na popisu za pomoć

19.07.2020.
u 14:07

U Širokom Brijegu sjedište je brojnih udruga, od kojih je jedna iznimno aktivna. To je Kinološki savez Herceg Bosne, koji s paralelnim Bosanskim kinološkim savezom i Kinološkim savezom Republike Srpske tvori ujedinjeni Kinološki savez BiH sa sjedištem u Banjoj Luci, piše Večernji list BiH.

Od 33 događaja tek sedam

Izračunali su, kažu, da su im uslijed epidemije koronavirusa prihodi pali za 98 posto.

- Koronakriza mnogima je, pa i nama, napravila veliku štetu. Nećemo reći da smo “pali na prosjački štap”, ali smo od 33 predviđene manifestacije u dosadašnjem dijelu godine, održali jedva njih sedam. Zbog koronakrize nismo ništa radili puna dva mjeseca, od 15. ožujka do 15. svibnja. Radi se o izložbama pasa nacionalnoga i međunarodnog značaja. One nam, uz sve koristi, donose i stanoviti prihod. Njega nema, ali gubitak su, uz nas, pretrpjeli turizam, sport i kultura u Širokom Brijegu i cijeloj Hercegovini. Recimo, lani je zbog izložbi pasa samo u Međugorju boravilo 600 bh. i stranih gostiju (Austrija, Njemačka. Češka, Rusija, Španjolska Grčka, Francuska, Italija, Mađarska...). To je oko 1500 noćenja, što iznosi oko 150.000 KM, ne računajući da gosti potroše još barem toliko. Nešto manje ti bi gosti potrošili u Širokom Brijegu te Vitezu, Čitluku, Mostaru, Posušju, Žepču, Domaljevcu, Čapljini... Gubitak ostalih dvaju saveza u BiH još je veći - kaže Mirko Čolak, predsjednik Kinološkog saveza Herceg Bosne. - Registrirani smo kao udruga, ali udruge nisu obuhvaćene tzv. koronazakonom o pomoći tvrtkama koje su u ovoj krizi pretrpjele štetu. Nije, pritom, važno što imamo zaposlene koji su u “normalnim” tvrtkama primili novčanu pomoć, ali mi ne. A i smo imali zabranu rada, i mi plaćamo doprinose... Na repu smo svega, a treba znati da su u svijetu izložbe pasa jako popularne i profitabilne pa ih na razne načine pomažu lokalne zajednice. Ističemo primjer Grada Splita čiji je gradonačelnik Andro Krstulović Opara jedva dočekao novčano i na druge načine pomoći organizacije izložbi pasa shvaćajući koliko one donose promidžbi Splita i Dalmacije u svijetu. I u BiH smo u nekim sredinama naišli na razumijevanje gradonačelnika Ljube Bešlića (Mostar), načelnika Marina Radišića (Čitluk), Mate Zovke (Žepče), posebice Branka Bage (Posušje). Velika im hvala - kaže Ante Kubiček, zaposlenik Kinološkog saveza Herceg Bosne.

Prijavljeni, ali nisu došli

- Uz puno problema zbog pandemije koronavirusa u lipnju smo ipak uspjeli održati reviju svih pasmina pasa u prostoru Sportskog središta Mandić na Lisama, a posebnu pozornost privukao je velik broj znatiželjne djece i njihovih roditelja. Broj pasa bio je manji od očekivanog, samo 80, pretežito iz Hercegovine. Bilo je puno prijavljenih iz Hrvatske, osobito Splita te Crne Gore, ali zbog korone nisu mogli doći - kaže Čolak, dodajući da KS HB objedinjuje 20 društava s 350 članova te da svi oni sudjeluju na brojnim manifestacijama u BiH i diljem Europe. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?