Pri kupnji namirnica plansku potrošnju stavite u prvi plan

storyeditor/2023-03-03/kupovina.jpg
28.05.2023.
u 16:03

Svakodnevno na ulici ili u razgovoru s prijateljima i obitelji možemo čuti kako se netko požali zbog stalnog rasta cijena koje su, kažu, bezobrazno povećane. I službene statistike iz mjeseca u mjesec bilježe rast cijena osnovnih životnih namirnica.

Rast cijena
Razina cijena u ožujku u odnosu na isti mjesec godinu prije viša je za 10,3 posto. - Prosječan rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrane i bezalkoholnih napitaka za 19%, alkoholnih pića i duhana za 6 posto, stanovanja i režijskih izdataka za 11,9%, namještaja i kućanskih uređaja i redovitog održavanja kuće za 12,1 posto, zdravstva za 2,9%, komunikacija za 0,9%, rekreacije i kulture za 9,4%, obrazovanja za 2,3%, restorana i hotela za 8,6%, ostalih dobara i usluga za 10,2% - stoji u posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH. Prosječan pad cijena, kako se navodi, jedino je zabilježen kod odjeće i obuće za 6,1 posto i prijevoza za 0,9%.

Budući da su cijene hrane više za 10,3 posto, provjerili smo koliki je to točno iznos za neke od osnovnih životnih namirnica. Kilogram riže u godini dana skuplji je za 0,80 KM. Za ovaj proizvod lani u ožujku izdvajalo se 3,50 KM, a u istom mjesecu ove godine 4,30 KM. Kruh od pšeničnog brašna skočio je s 2,80 na 3,40 KM. Više novca izdvajalo se i za meso. Naime, kilogram svježe piletine lani je prosječno stajao 5,30 KM, a godinu dana poslije 6,20 KM. Za kilogram junetine u godini dana izdvajalo se 2,30 KM više. Lani u ožujku stajao je 16,70 KM, a u ovoj godini prosječno 19 KM. Više novca izdvajalo se i za mlijeko, povrće, higijenske potrepštine. Kada zbrojimo sva poskupljenja, koja i nisu tako mala, postavlja se pitanje postoji li uopće mogućnost za bilo kakvu vrstu uštede, odnosno kako pametno kupovati. To, ali i cjelokupnu situaciju s poskupljenjem za Večernji list komentirala je Nedeljka Ilijić, predsjednica Udruge građana “Oaza” Trebinje. - Agonija oko poskupljenja traje već dulje vrijeme i mi smo u više navrata apelirali na vladajuću strukturu da treba kontrolirati cijene i da stopira rast cijena osnovnih životnih namirnica jer ako su to mogli uraditi u koroni, zašto ne bi mogli i sada jer to je jedini način da spasimo ekonomsku situaciju, odnosno kućni proračun jedne četveročlane obitelji - objašnjava nam Ilijić navodeći još neke činjenice.

Osnovno pravilo
- Pružatelji usluga konstantno se pozivaju na to kako je poskupjelo gorivo, pa da zbog toga i oni moraju dignuti cijene proizvoda, a kada gorivo pojeftini, oni i ne razmišljaju sniziti cijene, nego ostave postojeće i čekaju nova poskupljenja. Znači, samo je bitna njihova zarada, ne razmišljaju uopće o potrošačima, odnosno obiteljima i ekonomskom standardu jedne obitelji - kazala je. Pitali smo je i što bi savjetovala građanima. - Osnovno pravilo da je da kupuju ono što im je najpotrebnije od osnovnih životnih namirnica. Ne trebaju kupovati stvari koje im u tom trenutku nisu potrebne jer robe u trgovinama ima i neće je nestati, nema potrebe stvarati zalihe. Još jedna stvar, svi roditelji su jako “slabi” kada su u pitanju djeca, ali moraju znati da djeci ne trebaju ispunjavati sve njihove želje i zamisli, nego ona trebaju znati koliki je proračun. Ne moraju djeca imati tenisice od 300 ili 400 maraka, a roditelj zarađuje minimalnu plaću. Racionalnu i plansku potrošnju uvijek treba staviti u prvi plan - zaključila je Ilijić. Stručnjaci za štednju novca donose još neke korisne savjete koji vam mogu pomoći kada idete u kupnju. -Preuzmite karticu vjernosti za trgovine u kojima najčešće kupujete i tako ostvarujte bonuse i popuste u idućim kupnjama. Također, pratite akcije pa po tome birajte kada ćete ići u kupnju. Ako ste netko tko se muči s idejama za obroke – i na kraju posegne za previše neplaniranih obroka i dan mu se svede na skupe dostave – planiranje obroka može pomoći da vaš proračun za kupnju ne skoči do neba, samo su neki od savjeta te za kraj poručuju: - Nijedna od ovih metoda u potpunosti neće zaštititi vaš mjesečni proračun od inflacije, ali male promjene mogu se ipak osjetiti tijekom vremena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?