Policija upozorava da ne komunicirate s osobama čiji identitet ne možete provjeriti

Prevaranti na djelu: Nude zajednički život, bogatstvo pa žrtvama posuše račune i nestanu

online
18.02.2024.
u 20:00

Naivnost građana i neoprezno rukovanje osobnim podacima plodno su tlo za sve inovativnije prevarante koji svaku, pa i najmanju priliku uspiju preokrenuti u svoju korist i osiromašiti građane. Iako upozorenja svakodnevno stižu sa svih strana - iz policije, medijskih izvješća do iskustava prevarenih, dio lakovjernih građana ipak se zbog neopreza uhvati u zamku. A aktualne su prijevare od romantičnih do dobivanja nasljedstva.

Zajednički život

Kada je riječ o romantičnoj prijevari, posljednji slučaj zabilježen je u Rijeci, gdje je 68-godišnjakinja muškarcu s kojim se mjesecima dopisivala višekratno uplatila više od 40.000 eura. Kako to obično i biva, on joj je zauzvrat obećavao veliki novčani iznos, ali i zajednički život. Međutim, bila je riječ o prevarantu.Umirovljenice koje koriste društvene mreže poput Facebooka često dobivaju zahtjeve za prijateljstvo od nepoznatih muškaraca, piše mirovina.hr. - Takve zahtjeve ne bi uopće trebalo prihvaćati jer u suprotnom možete postati žrtva romantične prijevare. Najčešće se predstavljaju kao strani pomorci, vojnici ili bogataši, spremni na ljubav, zajednički život i podjelu svog bogatstva. No, najprije rade na tome da zadobiju povjerenje žrtve, nakon čega počinju tražiti novac, a upravo to dogodilo se 68-godišnjoj Riječanki koja je nasjela na romantičnu prijevaru, upozorili su iz policije i još jednom istaknuli da ne komunicirate s osobama čiji identitet i postojanje ne možete provjeriti. - Ne prihvaćajte komunikaciju s osobama na društvenim mrežama čiji identitet i postojanje ne možete provjeriti, a posebno ne vjerujte nerealnim ponudama. Ako nepoznata osoba od vas traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, prestanite komunicirati i ne uplaćujte novac, a događaj prijavite policiji - poručuju iz policije. Sve su češći i primjeri krađe osobnih podataka. Unatoč više obavijesti i savjeta koje je policija poslala građanima u prethodnom razdoblju, u Rijeci je zaprimljena kaznena prijava o novoj prijevari u kojoj prevaranti telefonskim pozivom uvjeravaju građane da im je osobna iskaznica korištena u kriminalnim radnjama. Oštećeni 24-godišnji hrvatski državljanin zaprimio je tako poruku na mobitel koja počinje tekstom: "your ID has been used in criminal activity and there is active arrest warrant, press 1 to talk to an agent". Prevaranti su, naime, 24-godišnjaka doveli u zabludu kako je Interpol evidentirao njegovu osobnu iskaznicu povezanu s osobom koju se sumnjiči za počinjenje nekoliko kaznih djela. Tako su ga u telefonskom razgovoru ucijenili i tražili uplatu od gotovo 3200 eura za brisanje njegove osobne iskaznice iz navodne evidencije. Oštećeni 24-godišnjak je povjerovao u lažne navode nepoznatih osoba i prema njihovim uputama uplatio traženi novac na račune stranih banaka. - Takav oblik prijevare redovito se koristi za krađu osobnih podataka, odnosno financijskih sredstava kao što je ovaj slučaj - upozoravaju iz policije.

Nasljedstvo

Nekoliko primjera prijevara na koje su nasjeli bh. građani za Avaz je ispričao i Saša Petrović, istražitelj FUP-a u Odsjeku za cyber-kriminal. - Imali smo slučaj da je žrtva uvučena u prijevaru te je, vjerujući da će dobiti ogromnu svotu novca, prodala stan. Čak ni taj stan više nije najveća izgubljena vrijednost jer imali smo slučaj da je žrtva dva puta uplatila po 100.000 KM, jer uplata kao nije prošla, da bi dobila 9 mil. KM - ispričao je za Avaz Petrović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?