RJEŠENJE ZA SUDOVE U BiH

Premještanjem predmeta sudovi bi se odmah riješili oko 50 tisuća predmeta

čekić,aukcija,portal
Foto: CHROMORANGE / Matthias Stolt
16.11.2013.
u 22:20

Sporo rješavanje predmeta u sudovima predstavlja poseban problem u zemljama u procesu tranzicije iz socijalizma u tržišnu ekonomiju

Razmjena iskustava o smanjenju broja neriješenih predmeta - konferencija koju je prošle godine organiziralo VSTV BiH u suradnji s Instrumentom Europske komisije za tehničku podršku i razmjenu informacija imala je cilj pronaći načine kako bi se riješio veliki broj neriješenih sudskih predmetima. Dakako, prvenstveni cilj te konferencije bila je razmjena pozitivnih iskustava rješavanja ovih slučajeva između svih zainteresiranih strana, što je i jedna od preporuka s drugog sastanka strukturalnog dijaloga o pravosuđu između Europske unije i BiH.

Rješenja postoje...

Sporo rješavanje predmeta u sudovima predstavlja poseban problem u zemljama u procesu tranzicije iz socijalizma u tržišnu ekonomiju. Sudstvo u BiH se suočilo s hiperprodukcijom i poplavom nekih vrsta predmeta za koje europsko pravosuđe i ne zna, niti se kod njih mogu pojaviti ili se pojavljuju u manjem opsegu. Tako, Europski sudovi nemaju posla s tisućama tužbi radnika i službenika koji vode sporove zbog promašenih takozvanih kolektivnih ugovora, također nemaju posla s tisućama tužbi logoraša, razvojačenih branitelja, civilnih žrtava rata, vojnih invalida, kao i komunalnih predmeta. Prema riječima predsjednika Županijskog suda u Mostaru Mladena Jurišića, komunalne predmete u europskim sudovima rješavaju mirovna vijeća, a naši su sudovi zatrpani istim. Za njihovo rješavanje čak je iznajmljena i jedna zgrada u Sarajevu, u koju je prebačena dokumentacija vezana uz takve slučajeve, ali željeno rješenje nije postignuto. U tom pravcu postoji još nekoliko prijedloga kojim bi se potaknulo brže rješavanje nagomilanih predmeta. Tako se jedan prijedlog odnosi i na premještanje ostavinskih predmeta. Naime, u slučaju premještanja ostavinskih predmeta u tijela uprave, gdje im je i mjesto, sudovi bi se odmah riješili oko 50 tisuća predmeta, a u slučaju premještanja izvršnih predmeta iz sudova u određene privatne ili državne agencije, sudovi bi se riješili oko 300 tisuća predmeta.

Komunalni predmeti

Upravo navedeni primjeri predmeta koji obasipaju sudove u BiH izravno utječu i na ažurnost sudova. Zahvaljujući primjeni naputaka i mjera iz uputstva, tijekom prošle godine 36 posto sudova u BiH je postalo ažurno u odnosu na 64 posto neažurnih sudova. Kada je u pitanju efikasnost sudstva u BiH, prema posljednjem izvješću VSTV BiH, iz 2010. godine preneseno je 502.381 predmet, a tijekom prošle godine zaprimljeno je još 905.833 predmeta. S druge strane, tijekom prošle godine riješeno je 924 tisuće predmeta, a u ovu godinu preneseno je 478.762 predmeta koji su ostali nezavršeni. Međutim, kada je u pitanju efikasnost pravosuđa u BiH, i dalje su komunalni predmeti jedan od najvećih problema koji opterećuju pravosuđe. Prema izvješću VSTV-a BiH, u prošloj godini u radu je bilo ukupno 1,859.352 predmeta iz sfere komunalnih usluga. Kako su sudovi u prošloj godini uspjeli završiti 276 tisuća takvih predmeta, ostalo je i dalje 1,583.353 komunalna predmeta za rješavanje.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije