Optužen za Ovčaru

Preminuo ratni zločinac Mile Mrkšić

Mile Mrkšić
16.08.2015.
u 22:03

Mrkšić je izdržavao 20-godišnju kaznu zatvora zbog ubojstva 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčari u studenom 1991.

Ratni zločinac Mile Mrkšić preminuo je u zatvoru u Portugalu, javlja RTS. Mrkšić je izdržavao 20-godišnju kaznu zatvora zbog pomaganja i podržavanja mučenja, okrutnog postupanja i ubojstva 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčari u studenom 1991. godine.

Prije nekoliko dana Mrkšićeva kćerka Marija u pismu medijima je navela da je njezin otac od 22. srpnja u zatvorskoj bolnici zbog astme i fizičke iscrpljenosti, da su liječnici pretragama otkrili da boluje i od karcinoma pluća, te kako je njegovo "stanje kritično i svakog trenutka može umrijeti". Tražila je da se Mrkšić pusti iz zatvora. 

U Haagu nisu stigli ni raspraviti o njegovom slučaju, a Mrkšić je izgubio bitku sa životom.

Mrkšić je na optužnici ICTY-a zbog zločina na Ovčari bio zajedno s časnicima bivše JNA Veselinom Šljivančaninom i Miroslavom Radićem, a vijeće Haaškog tribunala osudilo ga je na 20 godina zatvora, Šljivančanina na pet godina, dok je trećeoptuženi Radić oslobođen krivnje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije