USKORO U FEDERACIJI BIH

Preko zdravstvenog osiguranje na umjetnu oplodnju

Bebe
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
04.06.2014.
u 10:47

Parovi u Federaciji BiH moći će uskoro dobiti dijete iz epruvete

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH unatoč žučnim raspravama pa i protivljenjima pojedinih političkih stranaka, vjerskih zajednica u BiH, jučer je raspravljao o nacrtu zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Plaćanje iz osiguranja

Cilj zakona koji je izazvao niz prijepora, prema tvrdnjama struke, omogućiti je bračnim i izvanbračnim parovima da dobiju potomstvo umjetnim putem ako to nisu u mogućnosti ostvariti prirodnim. Biomedicinski potpomognuta oplodnja (MPO) je kontrolirani postupak oplodnje žene u skladu sa suvremenim standardima medicinske znanosti i prakse različit od spolnog odnosa. Može biti homologna (medicinska oplodnja pri kojoj se koriste vlastite spolne stanice bračnih partnera) i heterologna (medicinska oplodnja pri kojoj se koriste vlastite spolne stanice jednog bračnog partnera i spolne stanice darivatelja). Surogat majčinstvo kao oblik MPO, nacrtom zakona, nije dopušteno. Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera kaže da je spomenutim zakonom biomedicinski potpomognuta oplodnja dopuštena samo s ciljem da se dođe do rođenja djeteta. Ističe da, prema tom dokumentu, pravo na postupke MPO imaju punoljetni, poslovno sposobni muškarac i žena koji žive u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici i u psihosocijalnom stanju na osnovi kojeg se može očekivati da će biti u mogućnosti obavljati roditeljsku dužnost, podizanje, odgoj i osposobljavanje djeteta za samostalan život. Taj zakon odnosi se i na one koji ne mogu drugim postupcima biti izliječeni od neplodnosti, kao i u slučaju kad se tim postupkom može spriječiti prijenos teške nasljedne bolesti na dijete. “Navedeno je i ograničenje koje navodi da je žena u starosnoj dobi primjerenoj za rađanje, ali nije definirana starosna dob jer je to nešto što se pomjera, u kontekstu mogućnosti rađanja, a rađanje ovisi i o njenom psihofizičkom zdravlju”, tvrdi Bera.

Još ranije zastupnica Aida Brčić predložila je da se u zakon unesu odredbe koje će parovima omogućiti najmanje dva postupka u procesu umjetne oplodnje na teret zdravstvenog osiguranja. Brčić tvrdi kako umjetna oplodnja ne bi trebala biti samo “privilegija bogatih”.

Primjedbe Crkve

Uvažene su neke od primjedbi protivnika zakona, iz dokumenta Katoličke crkve pod naslovom “Dignitas Personae – Dostojanstvo osobe”. U njemu stoji da se ne smije sudjelovati u umjetnim oplodnjama te još detaljnije objašnjava zbog čega se ne smije sudjelovati ni u kakvim vrstama ubijanja nerođene djece pa ni u tzv. “selektivnom pobačaju”.

Ključne riječi

Komentara 1

24
2406198381az
16:09 13.07.2015.

dobar dan redakcijo,ja sam Aleksandra,ja i moj muz nemozemo da imamo djecu prirodnim putem a novac za privatne klinike nemamo jer kosta mnogo,zeljela bih da znam gdje i kako se informisati da bi dosli do besplatne oplodnje u F BIH unaprijed zahvalna

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?