"Crno tržište" duhana i duhanskih proizvoda u BiH ostaje izazov

Predstavnici institucija za nadzor nad tržištem sudjelovali u edukaciji o izazovima tržišta duhana i novim kategorijama proizvoda

29.01.2024.
u 14:55

U cilju unaprjeđenja znanja i uvida u nove kategorije duhanskih i nikotinskih proizvoda, na Igmanu je održana radionica za predstavnike institucija za nadzor nad tržištem.

Radionica je realizirana kako bi se prisutni što bolje upoznali s različitim aspektima i izazovima tržišta duhana i duhanskih i nikotinskih proizvoda te novim kategorijama proizvoda jer, uz državne agencije za provedbu zakona, kao što su SIPA, UNO i Granična policija BiH, i ta tijela svojim terenskim radom daju jaku podršku borbi protiv "crnog tržišta".

"Crno tržište" duhana i duhanskih proizvoda u BiH ostaje izazov zbog više čimbenika.

Među ključnim uzrocima su nedovoljna koordinacija između entiteta i nadležnih institucija, nedostatak preciznih propisa i regulativa koje bi se usmjerile na suzbijanje ilegalne trgovine te prilagodba zakona novim oblicima trgovine, uključujući i online platforme.

Osim na javnim mjestima, tržnicama ili kod uličnih prodavača, ilegalni duhan sve se više prodaje i na internetu, a istraživanja pokazuju kako je osobito izražena prodaja rezanog duhana, koja je u prethodne dvije godine skočila za 40 posto. To potvrđuju i rezultati istraživanja Agencije za ispitivanje javnog mišljenja Ipsos, koje je provedeno 2022. godine.

Tijekom edukacije prisutni su dobili uvid u nove kategorije duhanskih i nikotinskih proizvoda bez sagorijevanja, odnosno e-cigarete, grijane duhanske proizvode i nikotinske vrećice. Ti proizvodi su, upravo zbog izostanka procesa sagorijevanja prilikom korištenja, prema svjetskim znanstvenim istraživanjima, potencijalno manje štetni od cigareta i mogu biti učinkoviti za prestanak pušenja, što sve veći broj zemalja koristi kako bi potaknulo pušače klasičnih cigareta na te alternativne proizvode. Manju štetnost i učinkovitost tih proizvoda u prestanku pušenja potvrdilo je i istraživanje iza kojeg stoji Cochrane, globalna neovisna mreža istraživača u području zdravlja, koja radi tako što stručnjaci - istraživači uspoređuju sve svjetske relevantne i recentne studije o određenoj zdravstvenoj temi i donose neovisni zaključak koji se objavljuje u Cochraneovoj biblioteci, tj. zbirci, odnosno bazi podataka koja pruža visokokvalitetne, neovisne dokaze koji podržavaju donošenje odluka u zdravstvenoj zaštiti.

Za službenike institucija koji nadziru tržište bila je važna i edukacija o temi razlike između nikotinskih vrećica i snusa jer se u javnosti često miješaju te dvije kategorije te se dobiva dojam da su obje prisutne na tržištu BiH.

Činjenica je pak da je snus, odnosno duhanske vrećice za oralnu upotrebu, zabranjen proizvod diljem EU-a, ali i u BiH, te dostupan samo u Švedskoj. Nikotinske vrećice su pak sasvim druga kategorija proizvoda. Ne sadrže duhan i proizvod su koji se svrstava u proizvode s potencijalom smanjene štetnosti u odnosu na tradicionalne cigarete. Upravo one primjer su proizvoda nove generacije bez sagorijevanja duhana koji mogu imati važnu ulogu u borbi protiv pušenja, a po mnogima su i oblik pomoći koji djeluje kod smanjenja, ali i potpunog prestanka pušenja.

U konačnici, prisutnima su predstavljene i javne zdravstvene strategije zemalja koje žele ubrzati borbu protiv pušenja. Ključnu ulogu u tome imaju strategije smanjenja štete od duhana, kojima se odrasli pušači koji na drugi način ne mogu prestati pušiti prebacuju upravo na nove proizvode kod kojih nema sagorijevanja, odnosno na grijane duhanske proizvode, e-cigarete i nikotinske vrećice.

Najbolji primjeri zemalja koje postižu najbolje rezultate su Švedska, koja je jedna od najuspješnijih država u borbi protiv pušenja i koja će ove godine jedina u svijetu postići cilj od manje od 5 posto populacije koja puši cigarete, a tu se ubrajaju još i Velika Britanija te Francuska. I brojne druge zemlje diljem svijeta potiču upotrebu proizvoda bez sagorijevanja kod odraslih pušača, a tu se ubrajaju i Novi Zeland, SAD te Japan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije