Senad Šepić

Predsjedavanje BiH Vijećem Europe – najvažnija aktivnost tijekom 2015. godine

Senad
29.12.2015.
u 09:55

Predsjedatelj Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Senad Šepić ocijenio je kako je najznačajnija aktivnost tijekom 2015. godine jeste predsjedavanje Bosne i Hercegovine Vijećem Europe (od svibnja do studenoga 2015. godine).

Ističe da je BiH prvi put predsjedavala ovom organizacijom koja je osnovana radi promocije ljudskih prava, demokracije i pravne države.

- To je bila šansa koju smo, po riječima najznačajnijih zvaničnika VE i EU, odlično iskoristili za prezentaciju na međunarodnoj sceni, a posebno privrednu, kulturnu i turističku stranu naše zemlje. Organizirali smo 15 većih političkih i društvenih događaja, koji su se uglavnom dešavali u BiH, što je i običaj za zemlju koja predsjedava, kao i veliki broj kulturnih aktivnosti, koje su omogućile promociju naše zemlje u svijetu – navodi Šepić.

Također, veoma uspješno „smo organizirali i održavanje sjednica najznačajnijih tijela PS Vijeća Europe, odnosno Biroa i Stalnog komiteta, kao i sjednicu Monitoring komiteta PS Vijeća Europe u Sarajevu".

- Kad pogledamo cjelokupnu sliku, sigurno je da smo predsjedavanje Vijećem Europe iskoristili na najbolji način, te se nametnuli kao ozbiljan partner Europskoj uniji i zemlja koja može biti ozbiljan kandidat za članstvo u Europskoj uniji, što je i bio naš glavni prioritet. Za mnoge kolege iz drugih zemalja, kako su mi i priznali posljednjih mjeseci u čestim razgovorima, BiH je pozitivno iznenađenje i sada s puno više optimizma govore o našoj europskoj perspektivi – kazao je Šepić.

Također, istaknuo je da je „naša delegacija u PSVE tijekom 2015. godine pokazala da može djelovati usuglašeno i govoriti jednim glasom o BiH", te je zahvalio svim kolegama „koji su pokazali odgovornost prema zemlji koju predstavljamo i razumijevanje u ovom smislu“.

- U Straßburgu smo bili pokretači jačeg regionalnog uvezivanja i zajedničkog nastupa, što je od koristi svima nama u zemljama zapadnog Balkana. Nakon više godina, u ovoj smo postigli konsenzus o imenovanju predsjedatelja Delegacije PSBiH u PS Vijeća Europe, kao i potpredsjednika PS Vijeća Europe iz BiH, gdje smo predložili kolegu Mladena Bosića i gdje je on veoma uspješno predstavljao našu zemlju - Šepićeva je ocjena.

Po njegovim riječima, na ovaj način je BiH dobila svoje predstavnike u Birou i Stalnom komitetu PS Vijeća Europe, kao najznačajnijih tijela ove organizacije.

- Tokom 2015. u posjeti našoj zemlji bili su i izvjestioci Monitoring komiteta PSVE i otpočeli pripremu novoga izvještaja i s obzirom na preostale postprijemne obaveze koje naša zemlja ima prema VE, vjerujem da ćemo novu šansu i novi pristup EU za BiH iskoristiti da pokrenemo zemlju na ovom putu i ispunimo svoje obaveze – zaključio je predsjedatelj Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PSVE) Senad Šepić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?