NSRS

Pred zastupnicima iz RS-a Zakon o radu u ponedjeljak

nsrs
25.12.2015.
u 11:13

Narodna skupština RS planira usvajanje zakona o radu u ponedjeljak po hitnom postupku. Dok vladajući ističu kako izlazak sindikalaca iz pregovora praktično znači da više nema svrhe čekati i da treba zakon usvojiti u hitnoj proceduri, opozicionari smatraju kako vlast koristi sezonu odmora da što tiše usvoji zakon za koji smatraju da ne ide u korist radnicima. Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a, istakao je kako je njegova stranka bila spremna usvojiti zakon kako ga predlože socijalni partneri bez ijedne izmjene, ali da je izlaskom Saveza sindikata Vlada prisiljena da uputi zakon u proceduru. "Izgubili smo skoro tri godine volje, želje i strpljenja da socijalni parneri dođu do najboljeg rješenja. Više od dvije godine postojeći zakon je u koliziji sa zakonom o mirovinsko-invalidskom osiguranju, a znate da je nekoliko pokušaja bilo još dok je ministar bio gospodin Đokić", rekao je on. Nenad Stevandić, predsjedavajući skupštinskog kolegija i potpredsjednik parlamenta, izjavio je da je dobro što postoji suglasnost između svih kako zakon treba donijeti, iako ne postoji dogovor o načinu i brzini donošenja. "Ono što znam iz radnog materijala, taj zakon će biti povoljniji za radnike od zakona iz FBiH, ali istovremeno on ne smije biti lošiji za poslodavce jer bi onda mogla da trpi ekonomija", rekao je on. Za Vukotu Govedaricu, šefa SDS-ovog kluba, neprihvatljivo je što Kolegij raspravlja o terminu održavanja sjednice za zakon koji još nije ni upućen u skupštinsku proceduru. "Vlada pokušava sa što manje rasprave donijeti jedan od najbitnijih zakona. Za Viškovića su jedini krivci Sindikat i opozicija zato što zakon ide u hitnom postupku. Sindikatu ne preostaje ništa drugo nego da izrazi prosvjed i svoje nezadovoljstvo", rekao je Govedarica. S njim se slaže i Adam Šukalo, zastupnik Napredne Srpske, i dodaje da se, kako smatra, hitnom procedurom krši član 221 Poslovnika Skupštine o radu, u kojem je predviđeno da se hitno mogu donositi zakoni samo ako postoje objektivni razlozi ugroženosti RS ili posljedica koje se ne mogu predvidjeti. "Ni Unija udruženja poslodavaca ne daje podršku ovom radnom materijalu. Osim skupštinske većine ovaj zakon nema ničiju potporu, ni opozicije, ni poslodavaca, ni radnika, ni Sindikata. Ne možemo dopusiti da se ovdje usvajaju zakoni po volji stranih kreditora", rekao je on.
Miroslav Brčkalo, šef Kluba poslanika PDP-a, smatra da se donošenje zakona po hitnom postupku ne može opravdati izlaskom sindikalaca iz razgovora, te je dodao da je materijal sa 300 članova suviše obiman da bi ga se moglo razmotriti u tako kratkom vremenu. Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, izjavila je kako će Sindikat učiniti sve što može da ne dođe do usvajanja ovakvog zakonskog rješenja. Ona je dodala da je na Savez proteklih mjeseci vršen pritisak da pristane na zakon koji je napisao Međunarodni monetarni fond. "Činjenica je da su maske pale i da je MMF s proljeća s predstavnicima vlasti oba entiteta napisao dva skoro ista zakona o radu. Činjenica je da je Vlada usvojila zakon i prije konzultacija i razgovora sa Savezom sindikata", istakla je Mišićeva.
Osim zakona o radu, na posebnoj sjednici u ponedjeljak naći će se po hitnom postupku i zakon o policiji i unutarnjim poslovima. O tom materijalu jučer se vladajući nisu izjašnjavali, a u opoziciji smatraju da se njime u RS stvara "policijska država". "Ovaj zakon nam ukazuje da se u RS uvodi vanredna situacija i da samo policijske strukture mogu dobiti prioritet", rekao je Adam Šukalo iz Napredne Srpske. U Sekretarijatu parlamenta nam je rečeno da zakon još nije upućen u Skupštinu i da će biti prezentiran javnosti čim bude proslijeđen iz Vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?