Ana Bilić Andrijanić

Pravosuđe BiH promovira metode mirnog načina rješavanja sporova

bilic_andrijanic
Vecernji.ba
17.11.2014.
u 10:08

Broj neriješenih predmeta starijih od 23 godine smanjen je za 76% u 2013. godini u odnosu na godinu ranije

Broj sudskih nagodbi se povećao, a godišnje se riješi 70 tisuća najstarijih predmeta. Razlog tome je i rad Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća koje posljednje tri godine ostvaruje dobre rezultate smanjivanjem ukupnog broja neriješenih predmeta kroz projekt unaprjeđenja učinkovitosti pravosuđa koji provodi VSTV BiH i koji financiraju Norveška, Švedska i EU. U sklopu projekta norveški stručnjaci su vršili posjete ciljnim sudovima i pružali podršku odabranim sucima u cilju učinkovitije provedbe ročišta i postizanja sudske nagodbe. Na čelu ovog projekta je Ana Bilić Andrijanić.

Večernji list: Već dvije godine traje suradnja VSTV-a i norveških i švedskih pravosudnih institucija. Možete li nam reći o kakvom se obliku suradnje radi?
S ciljem promocije i intenziviranja primjene instituta sudske nagodbe projekt unaprjeđenja učinkovitosti pravosuđa koji provodi Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH je pokrenulo suradnju s norveškom sudskom administracijom. Projekt je iniciran u rujnu 2012. godine u sklopu kojega su izabrani suci i stručni suradnici iz šest općinskih i osnovnih sudova. U sklopu projekta norveški stručnjaci su vršili redovite posjete ciljnim sudovima i pružali podršku odabranim sucima u cilju učinkovitije provedbe ročišta i postizanja sudske nagodbe.

Večernji list: Kao šefica spomenutog projekta, možete li nam reći kakvi su pozitivni pomaci ostvareni u prethodnom razdoblju?
U sklopu projekta su izrađene smjernice za sklapanje sudske nagodbe za nositelje pravosudnih dužnosti koje su distribuirane svim sudionicima u pravosuđu, također izrađene su i promotivne brošure s ciljem upoznavanja šire javnosti o mogućnosti završetka spora mirnim putem. Broj zaključenih sudskih nagodbi u bh. pravosuđu je povećan za 4% u 2013. u odnosu na 2011., a udio broja predmeta okončanih sudskom nagodbom je povećan s 1% u odnosu na sve riješene predmete u pravosuđu na 3%.

Večernji list: Je li veliki broj od 450 tisuća neriješenih predmeta u BiH?
Broj od 450.000 predmeta i nije toliko velik ako uzmemo u obzir da zemlje u regiji imaju dosta veći broj neriješenih predmeta. U posljednjih nekoliko godina VSTV u suradnji s pravosudnim institucijama ostvaruje izvanredne rezultate smanjivanjem ukupnog broja neriješenih predmeta za 4% tijekom 2012. godine u odnosu na 2011. i dodatnih 2% u 2013. u odnosu na 2012. godinu. Naravno, alternativni način rješavanja sporova je velika mogućnost za povećanje učinkovitosti pravouđa i iz tog razloga projekt je fokusiran na unaprjeđenje primjene instituta sudske nagodbe u sudovima i također instituta medijacije koji projekt također podupire i redovito promovira kod sudova i kod građana.

Večernji list: Zakon o parničnom postupku može se rješavati i sudskom nagodbom?
Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće kroz provedbu projekta unaprjeđenja učinkovitosti pravosuđa je prepoznalo problem slabe primjene ovog instituta i iz tog razloga je poduzelo niz mjera u cilju popularizacije ovog instituta među sucima i edukacije sudaca da što učinkovitije primjenjuju ovaj institut, a također projekt je proveo niz javnih kampanja s ciljem upoznavanja građana da svoj spor koji se vodi pred sudom mogu riješiti mirnim putem na obostrano zadovoljstvo obiju stranaka. Kao što vidimo, ovi napori već daju rezultate.

Večernji list: Za kraj, koji su još planovi za unaprjeđenje učinkovitosti bh. pravosuđa?
VSTV BiH je tijekom 2012. godine usvojio novi pravilnik o orijentacijskim mjerilima za rad sudaca i stručnih suradnika u sudovima u BiH čime je povećana produktivnost rada sudova za 10% i smanjen broj neriješenih sudskih predmeta.
Također, u sklopu ovog projekta provode se i planovi rješavanja starih predmeta pomoću kojih se na godišnjoj razini riješi minimalno 70.000 najstarijih predmeta. Preostali predmeti iz najstarijih godina nisu još riješeni jer u tim predmetima postoje određene zakonske ili procesne smetnje koji će biti finalizirani kada se te smetnje otklone. Izravni rezultati primjene planova su:

Broj neriješenih predmeta
• starijih od 23 godine smanjen za 76% u 2013. godini u odnosu na 2012. godinu
• starih od 18 godina ili više smanjen za 73% u 2013. godini u odnosu na 2012. godinu
• starih 10 godina ili više smanjen za 38% u 2013. godini u odnosu na 2012. godinu
• starih 6 godina ili više smanjen za 56% u 2013. godini u odnosu na 2012. godinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije