Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Pravila prihvaćanja dokaza o cijepljenju ista kao za EU državljane

19. ožujka 2021. u 09:58 0 komentara 197 prikaza

Digitalni zeleni certifikat je namijenjen kako bi se olakšalo putovanje unutar Europske unije. Prijedlozi uključuju, također, instrumente za polagano ponovno otvaranje prema svijetu, rečeno je Feni iz sjedišta Europske komisije u Briselu u odgovoru na pitanje je li uvođenje tzv. COVID putovnice za zemlje koje nisu članice EU, odnosno je li uvođenje ovog dokumenta ograničava njihov ulazak u EU bez obzita na postojanje bezviznog režima.

- Kao što možda znate, putovanja u Europsku uniju koja nisu esencijalna su ograničena za većinu zemalja izvan EU, uključujući Bosni i Hercegovinu. Državljanin zemlje izvan EU koji možda putuje u EU može dobiti digitalni zeleni certifikat. On može zatražiti digitalni zeleni certifikat od države članice u koju putuje, pružajući sve neophodne informacije, uključujući pouzdan dokaz o cijepljenju. Država članica bi onda procijenila je li pouzdan dokaz pružen i odlučila treba li izdati digitalni zeleni certifikat - pojasnili su.

Srednjeročno, kad je Europska komisija zadovoljna da treća zemlja izdaje certifikate u skladu s međunarodnim standardima i sustavima koji su interoperabilni s EU sustavom, Komisija može izdati "odluku o adekvatnosti" putem implementirajućeg akta na osnovu predložene regulative. Tada, takvi certifikti treće zemlje bili bi prihvaćeni pod istim uvjetima kao digitalni zeleni certifikati.

Fenini sagovornici su, također, upitani kakav će biti status državljana BiH i drugih zemalja koji su, ili će biti cijepljeni, cjepivom iz Rusije ili Kine, te mogu li oni računati na slobodan ulazak uzemlje EU.

- U oba slučaja važno je naglastiti da bi pravila prihvaćanja dokaza o cijepljenju bila ista kao za EU državljane: cjepiva koja su dobila autorizaciju za EU tržište trebaju biti prihvaćene, ali države članice mogu odlučiti hoće li osim toga prihvatiti druga cjepiva - rečeno je Feni iz Europske komisije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.