U 20-ima sakupljajte iskustvo:

Pravi poduzetnik postajete u 30-ima, 40-ima i 50-ima

11.07.2017.
u 14:30

Kada Hollywood portretira poduzetnika – početnika, tada je u 90% slučajeva riječ o muškoj osobi u ranim dvadesetima. Studira ili razmišlja o napuštanju studija. Jedva spaja kraj s krajem. Frizura mu je nalik kokošinjcu, nosi traperice, vansice i gornji dio trenirke.

Kada Hollywood portretira uspješnog poslovnog čovjeka, onda je riječ o uglađenom i školovanom tipu koji već u svojoj 40-oj trguje uzduž i poprijeko, ima apsolutno sve pod kontrolom, a u svakodnevnim poslovima mu pomaže mlada asistentica. Treba li spominjati prilično težak bankovni račun. Poduzetnik sa 40 – hmmm.

Ovi stereotipi uvijek su nam zanimljivi – na filmu. No, što kada govorimo o stvarnosti? Znate ono, kada zagazite u 40-te, imate nešto fakulteta, uspješni ste ali i nezadovoljni aktualnim poslom pa razmišljate da pokrenete svoj. Ovaj scenarij rijetko se može vidjeti u filmu, a ako da, onda je u većini slučajeva riječ o ‘životnoj drami’. Iako tako ne bi trebalo biti. Naime, prema brojnim informacijama upravo je ovo magična brojka kada postati poduzetnikom.

Ako razmišljate ‘filmski’ (pa i na klasični hrvatski način), nema sumnje da će se u glavi stvoriti zbrka jer defaultu ne pripadate ni u jednu od gore navedenih skupina. Nit ste mladi, a nema niti debelog računa na vidiku. Ispada da ste debelo zakasnili i da nešto s vama nije u redu. No, to je filmski pristup.

Ah da! Uz sve to, glavni mediji u nas iz dana u dan bombardiraju vijestima da poduzetnik u Hrvatskoj ima status kakav su u srednjem vijeku imali opsjenari i da ne vrijedi pišljiva boba. Ali kako onda uspijevaju? Čiju je tvornicu nedavno otvorio premijer? Tko proizvodi one tone meda na tržnici? Tko je uveo vaš omiljeni deterdžent ili organsku kozmetiku? Tko radi sve one cool reklame za Kraš? Tko to zapošljava?

Ako vas uistinu zanima ovo o čemu pričamo pogledajte malo bolje.

Jasno ćete vidjeti kako većina vrlo uspješnih ljudi do svog statusa nije došlo u dvadesetima, nego su svoje prave i lukrativne poslove pokrenuli kasnije: u svojim 30, 40 i često u 50-im godinama života. Dakle nakon desetljeća prikupljanja radnog iskustva.

U tom razdoblju, dogodili su se uspjesi i neuspjesi. Usponi i padovi. Uslijed svega toga u njima je rasla i stasala jedna nova osoba. Ona s iskustvom i neodoljivom željom da krene naprijed, pitanje je hoćete li joj to i dopustiti.

Lijepo se to vidi u infografici organizacije Funders and Founders na koju sam nedavno naišao. Prema njoj, osnivač McDonaldsa Ray Croc, prodavao je šalice i sokovnike sve do svoje 52. Osnivač kozmetičke tvrtke Mary Kay, Mary Kay Ash, je prodavao knjige sve do svoje 45. Osobno obožavam Andreu Bocellija i njegov glas, a tip je do svoje 33 pjevao u barovima!!!

Dosad ste, naime, upoznali kako funkcionira sustav, naučili poneku životnu mudrost i upili neke navike uspješnih poslovnih ljudi. Vjerojatno ste i čitali dobre poslovne knjige. Uostalom, pogledajte infografiku i primjere nekih uspješnih podiuzetnika koji su novu stranicu (p)okrenuli u kasnijim godinama života, prenosi Grude.com

Hollywoodske filmove ostavite za slobodno vrijeme – osim ako ne kanite osnovati producentsku kuću i pokušate snimiti svoj film. Evo kako to izgleda u stvarnosti. Poduzetnik sa 40 – ne zvuči loše!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?