GORI PREKO 50 HEKTARA

Požar na Blidinju se širi, traži se nova pomoć od vojske BiH i Hrvatske

20.07.2022.
u 11:44

Požar koji divlja na Blidinju ne jenjava i vatra je zahvatila više od 50 hektara i vatrogasne službe koje su nemoćne bez pomoći iz zraka, te se i danas traži novo djelovanje helikoptera Oružanih snaga BiH i kanadera iz susjedne Hrvatske, potvrđeno je za Klix.ba. 

Šef Civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije Drago Martinović kaže kako su vatrogasne službe uz pomoć planinara i dobrovoljnih društava cijelu noć proveli na terenu, ali su nemoćni požar gasiti sa zemlje, jer je na terenu na koji ljudska noga nikad nije kročila.

"Teško je stanje tražili smo opet pomoć Oružanih snaga BiH i Republike Hrvatske, jer je već sad opožareno više od 50 hektara, a požarna linija se stalno širi i vjetar tešku situaciju neprestano pogoršava, tako da se ništa ne može napraviti bez pomoći iz zraka", kaže Martinović za Klix.ba.

Ističe da se mnogi ljudi javljaju i dolazi sa željom da pomognu u gašenju požara, ali da ne mogu prihvatiti tu odgovornost da ljude šalju na teren gdje još ljudska noga vjerojatno nije ni kročila.

"Teren je neprohodan i u slučaju da se vjetar okrene kontra to bi za njih bilo pogubno", objasnio je šef civilne zaštite ZHŽ.

Podsjeća da je požar izbio u subotu tijekom večernjih sati i da se pretpostavlja kako je uzrokovan udarom groma, jer kako navodi na području gdje je izbila vatra nikad nije kročila ljudska noga.

Tijekom jučerašnjeg dana požar koji prijeti da proguta neprocjenjivu ljepote parka prirode Blidinje iz zraka su gasili kanader iz Hrvatske i helikopter Oružanih snaga BiH, ali se vatru nisu uspjeli staviti pod kontrolu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?