Sarajevo

Povodom Kineske nove godine, u Sarajevu upriličen prijem

Nova godina
29.01.2016.
u 09:16

Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini jučer je u Sarajevu upriličila prijem povodom Kineske nove godine, a koja je u znaku majmuna.

Upućujući dobrodošlicu gostima iz političkog, kulturnog i javnog života BiH, diplomatskom koru u BiH, veleposlanica Kine u BiH Chen Bo je kazala da je proljetni praznik Kineska nova godina i najvažniji je to praznik kineskog naroda.

Iako između Kine i BiH postoji geografska udaljenost, kulturne i tradicijske razlike, ali, kako je veleposlanica Bo rekla, narodi Kine i BiH uživaju u istoj novogodišnjoj atmosferi, imaju iste želje za novu godinu.

- Mi očekujemo da u će novoj godini društvo biti harmoničnije, zemlja prosperitetnija i obitelj sretnija. Zajedničko očekivanje nas zbližava, kako bismo sarađivali ruku pod ruku i zajedno se zalagali za razvoj - naglasila je veleposlanica.

Dodala je kako je naredna godina početna za trinaesti petogodišnji plan u Kini, a očekuje se da će kineska ekonomija održati snažan rast, te da su zemlje svijeta, uključujući BiH dobrodošle da nastave dijeliti šanse koje pruža razvoj kineske ekonomije.

- BiH sada ubrzava reforme, podnijet će aplikaciju za članstvo u Europsku uniju i ući će u novu fazu razvoja. Kineska preduzeća se nadaju da će dobiti nove prilike u razvoju BiH - istakla je veleposlanica Bo.

S obzirom da ova godina dolazi u znaku majmuna, koji simbolizira mudrost i vitalnost, poželjela je da se narodi Kine i BiH s mudrošću suočavaju sa raznim izazovima na putu razvoja, sarađuju rame uz rame, ostvaruju zajedničku pobjedu i unose novu vitalnost u razvoj dvije zemlje.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović je kao počasni gost prijema uime Predsjedništva BiH i građana BiH čestitao narodu Kine Novu godinu i kazao da su prijateljstvo BiH i nedavna posjeta Kini otvorili samo mala vrata da se vidi sve ono što je kulturna baština Kine, ono što čini veliki narod s izuzetnom tradicijom.

Kazao je da ova nova kineska godina ukazuje prelazak na proljeće, ali je to i vrijeme prijateljstva, opraštanja, zbližavanja...

- Danas ljudsku vrstu krasi toliko različitosti koje se ističu na različite načine, pa je vrijeme da gradimo krajnju toleranciju prema tim različitostima kako u BiH tako i diljem svijeta - naglasio je Čović.

Poželio je da godina majmuna bude vrijeme kada će BiH predati zahtjev za članstvo u EU, kada će dobiti poziv da aktivira akcijski plan za NATO savez i „godina u kojoj ćemo stvoriti sve preduvjete da u narednoj godini predamo naš kandidatski zahtjev za EU“.

- Uvjeren sam da uz sve različitosti nema boljeg vremena da iskažemo našu euroatlantsku opredijeljenost, nego upravo danas - istakao je Čović i zaželio da ova godina motivira za još veće prijateljske veze kineskog naroda s narodom u BiH.

Zaključio je da između BiH i Narodne Republike Kine nema otvorenih pitanja, „ali ima toliko potrebe da se međusobno upoznajemo pa neka ova nova godina bude poticaj za to prijateljstvo“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?