INTERVJU Glavni tajnik HDZ-a BiH Vlado Džoić

‘Povlačim se zbog zdravstvenih razloga s mjesta glavnog tajnika’

29.01.2016.
u 07:00

Ne odlazim nigdje, ni iz HDZ-a ni iz Mostara. Ostajem i dalje član stranke i ne mislim se povlačiti, kaže Džoić

Glavni tajnik HDZ-a BiH Vlado Džoić izvijestio je stranačke dužnosnike kako je podnio zahtjev za razrješenje s dužnosti. Dopis je stigao stranačkim strukturama. Umirovljeni general HVO-a Džoić za “Večernji list” objašnjava razloge takve odluke i svoje gledanje na političke procese.


Što je razlog za podnošenje ostavke?

- Za većinu naših članova i kolega to je iznenađujuće, ali ja sam procijenio kako je došlo vrijeme kada se trebam posvetiti zdravlju i tijelu. Više od sedam i pol godina rada na mjestu glavnog tajnika uzelo je danak i mislim kako trebam uzeti stanku. Ove godine su lokalni izbori i s ovakvim zdravstvenim stanjem sumnjam da bih mogao stranci dati puni doprinos u pripremama i provedbi. Ne želim polovično raditi posao, i smatrao sam korektnim da netko tko će biti uključen u to ima dovoljno vremena za pripremu. Ne želim da mi se dogodi situacija da u pola kampanje budem spriječen i odustanem od svega. Predsjedniku sam podnio zahtjev za razrješenje dužnosti s toga mjesta i, sukladno Statutu, predsjednik podnosi zahtjev za imenovanje i razrješenje, a Predsjedništvo donosi o tome odluku i to će najvjerojatnije biti učinjeno na sljedećoj sjednici Predsjedništva.


Što ako ipak vodstvo ne prihvati vašu ostavku, postoji li takva mogućnost?

- Ne bih to isključio i naravno da postoji i takva mogućnost, međutim, ja doista to ne očekujem i mislim da će se uvažiti moji razlozi, zdravstveni u prvome redu, da sljedećih šest mjeseci ili godinu dana dovedem zdravlje u podnošljivu situaciju. No, ako bi odluka predsjednika i Predsjedništva bila drukčija, ja bih je opet kao vojnik stranke prihvatio, ali bih molio jedno vrijeme za detaljne liječničke pretrage i fizikalne terapije koje su mi potrebne.


Sedam i pol godina proveli ste na mjestu glavnog tajnika, a nijedan od vaših prethodnika nije izdržao dulje od dvije godine. Jako dugo razdoblje i vjerojatno niste prava osoba koja ga komentira, ali svejedno kako biste ga ocijenili?

- Ne bih želio osobno procjenjivati kvalitetu posla i rada jer mislim da bi to trebali komentirati drugi, ali da nisam radio na savjestan, profesionalan i odgovoran način, kako to nalaže mjesto glavnog tajnika, vjerojatno se ne bih zadržao gotovo osam godina na tom mjestu. Sve što sam radio, činio sam s uvjerenjem da činim dobro, najprije za svoj hrvatski narod, a onda i za svoj HDZ BiH. Teško mi je govoriti o osobnom doprinosu, ali rezultati rada stranke od 2008. do danas su stalne izborne pobjede. Današnjoj strukturi HDZ-a BiH, izgradnji Doma HDZ-a BiH i stvaranju strateških preduvjeta sam dao doprinos koliko sam mogao.

Ne napuštate HDZ, kako ste rekli, i ostajete ‘vojnik stranke’. Kako vidite političku budućnost i imate li političkih ambicija?

- Ne odlazim nigdje, ni iz HDZ-a ni iz Mostara. Ostajem i dalje član stranke i ne mislim se povlačiti. Mislim kako sa svojim znanjem, iskustvom i autoritetom koje sam stekao u 25 godina od vremena rata do danas mogu pomoći u svim projektima koje budu provodili HDZ BiH i HNS BiH. Naravno da će u vremenu rehabilitacije moj angažman biti puno manji, ali nakon oporavka, spreman sam se opet staviti na raspolaganje stranci i mojem hrvatskom narodu gdje to bude potrebno. Želim ostati aktivni član stranke jer smatram da nemam pravo na povlačenje dok hrvatski narod ne dođe do stvarne i ustavne jednakopravnosti.


Što očekujete od nasljednika na mjestu glavnog tajnika, glavnog operativca stranke?

- Ovo mjesto je jako zahtjevno i složeno te traži puni kapacitet osobe koja će obavljati ovu dužnost. Moja je procjena da u ovome trenutku ne mogu raditi punim kapacitetom kao što je bilo proteklih godina. Mogu reći da, tko god bude nasljednik, neće mu biti lako, ali će mu biti puno lakše nego meni. Ja sam na mjesto glavnog tajnika došao nakon što je pozicija bila ispražnjena šest mjeseci i dosta se stvari moralo ispraviti, doraditi, posložiti. Stranka sada funkcionira dobro, ustrojena je kao moderna europska stranka i organizacijski dobro posložena. Veličanstveno obilježavanje 25. godišnjice postojanja pokazalo je svu snagu HDZ-a BiH.


HDZ, ne samo posljednjih 7-8 godina, nego 25 godina pobjeđuje kod Hrvata. Zašto nemate oporbe kod Hrvata?

- Oporba koja se pojavljivala među Hrvatima nije nudila ništa bolje od onoga što smo mi ponudili kroz sve naše izborne programe. Kroz svoje djelovanje, uza sve pogreške koje smo činili, hrvatskome narodu smo uvijek nudili iskorake i rješenja koja su puno kvalitetnija od onih koje su ponudili drugi. Našu dosljednost i ustrajnost Hrvati su prepoznali, a nepostojanje istinske jednakopravnosti je razlog zašto Hrvati ne žele rasipati svoje glasove jer kroz HDZ BiH vide mogućnost dolaska do toga cilja. U oporbi to očito ne vide.


Kako gledate na rad i postojanje HNS-a s obzirom na to da dio stranaka tvrdi kako je HDZ BiH privatizirao ovu instituciju?

- HNS je bio odgovor hrvatskog naroda na svu nepravdu koja mu je nanesena od Daytona do danas. U čelništvu HNS-a je najviše predstavnika HDZ-a jer smo daleko najveća stranka, a optužbe tih stranaka ne stoje. U HNS-u je HDZ BiH prvi među jednakima. Tako se ponaša i predsjednik Čović. Svi imaju jednaku mogućnost utjecaja i o svakome se prijedlogu raspravlja i gotovo sve odluke donose se konsenzusom.


Kako zaustaviti egzodus Hrvata iz BiH i koliko je vaša stranka odgovorna za takav razvoj situacije?

- Trend iseljavanja je prisutan kod Hrvata, ali i Bošnjaka i Srba. To je nama najveći problem jer je riječ o našem narodu koji je najmalobrojniji. Nažalost, ranije su odlazili pojedinci u inozemstvo, ali su ostajale njihove obitelji. Danas odlaze cijele mlade obitelji i to je zabrinjavajuće. Odlaze ljudi na kojima je trebala počivati budućnost ove zemlje. Mi se zato moramo okrenuti političkim reformama te poboljšanju gospodarskog, ekonomskog i socijalnog stanja u zemlji. Otvaranje radnih mjesta je prioritet za sve stranke, ne samo za HDZ BiH.

Pravi zajednički zločinački pothvat bilo je oduzimanje prava pripadnicima HVO-a od Heleza i probošnjačke ‘platforme’. Posljedice se osjećaju i danas jer sporo ide vraćanje prava ljudima. Kada pripadnici HVO-a mogu očekivati ispravljanje nepravde?

- S posebnom osjetljivošću sam radio u zaštiti prava hrvatskih branitelja jer sam ratni zapovjednik, umirovljeni general i stalno se susrećem s problemima i nastojim pomoći hrvatskim braniteljima. Ovaj primjer s Helezom je uistinu zajednički zločinački pothvat kako pokušati uništiti čast, ugled i dostojanstvo hrvatskih branitelja, HVO-a i Domovinskog rata kao naše najveće svetinje. No, svi koji su to radili ne rade dobro u interesu države BiH. HVO je prvi stao u obranu zemlje i dao nemjerljivi doprinos. U Helezu nismo imali sugovornika, a danas smo u dobroj mjeri, na tragu političkih dogovora sa SDA, napravili pozitivne pomake i revizija će se nastaviti, ali u skladu sa zakonom i ja sam uvjeren, a i osobno ću učiniti sve kako bi se ukinuta pripadajuća prava pripadnicima HVO-a vratila.


Nije Helez bio usamljen u pokušaju da se kriminalizira cijeli HVO. Brojne optužnice iz Tužiteljstva BiH sugeriraju kako je HVO bio dio zajedničkog zločinačkog pothvata?!

- Riječ je o monstruoznim pokušajima da se jedan narod etiketira kao zločinački. Nazivati HVO zločinačkom organizacijom, a pojedinačne zločine kvalificirati kao zajednički zločinački pothvat ne odgovara istini i nije u najmanju ruku pošteno prema braniteljima, HVO-u i cijelom hrvatskom narodu. Ako bi se promatrao postotak stradanja u ratu, ranjavanja, pogibije, progonstva, onda bi se moglo reći da su Hrvati najveće žrtve. Jednostrano postupanje pravosuđa prema Hrvatima govori kako ne stoji samo Zukan Helez iza ove strategije. Ali, moja je poruka da se Hrvati neće dati obeshrabriti u borbi za istinu, za punu ustavnu i istinsku jednakopravnost i dati otjerati iz BiH kao naše domovine jer smo dali veliki doprinos obrani BiH, a danas su politički predstavnici Hrvata predvodnici svih pozitivnih procesa u BiH.


Napravljen je iskorak na putu prema EU, ali očito je kako postoje snage kojima odgovara status quo. Zašto je to tako?

- Pod predsjedanjem Dragana Čovića napravljeni su najveći pomaci prema EU i NATO-u, a osobno sam to čuo i od najviših političkih predstavnika iz bošnjačkog i srpskog naroda. HDZ BiH želi biti dio rješenja, a ne problema i to cijelo vrijeme pokazujemo našim doprinosom kako bismo svi zajedno stvorili bolje uvjete za kvalitetniji život na ovim područjima. No, očito je da to nekima ne odgovara, ali te sile ne mogu zaustaviti BiH na njenom euroatlantskom putu jer puno je više onih koji žele dobro ovoj zemlji.


U kojem smjeru vidite promjene Izbornog zakona i Ustava BiH?

- Izborni zakon i Ustav BiH trebaju se mijenjati u smjeru da se onemogući biranje političkih predstavnika hrvatskom narodu od onih brojnijih. Trebaju se donijeti rješenja da Hrvati to sami naprave. Sve drugo vodi ovu zemlju u još dublju političku krizu i oni koji to ne razumiju ili ne žele razumjeti - ne žele dobro nikome u ovoj zemlji. Vjerujem kako je moguće doći do dogovora o izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH koji će Hrvatima kao konstitutivnom narodu osigurati punu ustavnu, institucionalnu i teritorijalnu jednakopravnost. Oni koji su raznim nametnutim odlukama visokih predstavnika uzurpirali prava hrvatskog naroda, ne žele da se dođe do rješenja koja će ta prava vratiti Hrvatima u BiH i u tome je cijeli problem. HDZ BiH se neće i ne smije odreći borbe za jednakopravnost Hrvata u BiH, ali ni borbe za bolju, demokratsku i europsku BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?