dolazak u mostar

Povezivanje sveučilišta i znanstvenika kao okvir novih mogućnosti razvoja bh. društva

09.11.2017.
u 08:00

Sveučilišna suradnja, potpisivanje memoranduma, istraživanja, zajednički projekti, doktorski studiji i razmjena studenata, profesora, iskustava te znanja bile su akademske i znanstvene teme o kojima se razgovaralo s australskim znanstvenicima podrijetlom iz BiH tijekom posjeta Dragana Čovića, predsjedatelja Predsjedništva BiH, Australiji, piše Večernji list BiH. Redoviti prof. dr. Ivan Marušić sa sveučilišta Melbourne voditelj je Istraživačkog centra koji je jedinstven u svijetu. Prof. Marušić radi na Fakultetu strojarstva (School of Engineering) i vrlo je ugledan te cijenjen znanstvenik u Australiji.

Važnost povezivanja

U razgovoru s Čovićem, rektorom Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoranom Tomićem i izaslanstvom izrazio je želju za suradnjom sa sveučilištima i znanstvenicima iz BiH. Uputio je na važnost istraživanja te istaknuo kako je visoko obrazovanje treća najvažnija izvozna grana u australskom gospodarstvu. Sveučilište Melbourne danas ima 60.000 studenata i država ga financira 20 posto. Ostala sredstva dobiva preko projekata i stranih studenata. Kako bi se to postiglo, sveučilište mora biti rangirano visoko na svjetskim rejting ljestvicama. Čović je istaknuo važnost povezivanja naših znanstvenika diljem svijeta, a na poseban način i s Australijom. Istaknuo je kako udaljenost danas nije prepreka razvoju znanosti. Nove tehnologije omogućuju zajedničke projekte, istraživanja, pa i održavanje nastave. Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Tomić izrazio je želju za potpisivanjem memoranduma o suradnji između Sveučilišta u Mostaru i sveučilišta Melbourne te pozvao prof. dr. Ivana Marušića da postane gostujući profesor Sveučilišta u Mostaru. Nevenko Herceg potaknuo je međunarodnu suradnju kao preduvjet jačanja znanstveno-istraživačkoga rada na našim sveučilištima. Takvi potencijali trebaju biti u funkciji razvoja gospodarstva i novog te kvalitetnijeg pozicioniranja sveučilišta u društvu. Znanost i akademsko povezivanje bile su teme i razgovora na sveučilištu Macquarie iz Sydneyja. Naglašena je važnost znanosti i obrazovanja u društvu te doprinos razvitku gospodarstva. Posebno su se znanost i obrazovanje, kao i istraživački kapaciteti, promatrali kao mogućnost zajedničkog djelovanja bh. sveučilišta i s onima u Australiji.

Znanost i obrazovanje

Australska sveučilišta danas su među najcjenjenijim visokoškolskim institucijama u svijetu. Prema rejtingu Timesovih i drugih ljestvica, ubrajaju u elitna sveučilišta i kao takva izazov su zemljama u razvoju. Visok nacionalni BDP omogućuje im velika istraživanja, što može biti izazov za bh. doktorante i postdoktorante. Povezivanje znanstvenika u Australiji s Bosnom i Hercegovinom bila je tema razgovora i s Australsko-bosanskohercegovačkim forumom. Dr. Iris Kučuk, dr. Hariz Halilovich aktivno rade na ovom povezivanju smatrajući kako je važno promovirati znanje i staviti ga u društvene prioritete svake zemlje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije