Potrošnja

Povećana kupnja hrane i pića, ali i cigareta u BiH

06.11.2020.
u 11:27

Potrošnja u Bosni i Hercegovini oporavlja se nakon što je zabilježila snažan pad tijekom “lockdowna” uslijed pandemije koronavirusa. Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u rujnu 2020. godine, promatran u tekućim cijenama, ostvario je rast od 9,2 posto u odnosu na kolovoz 2020. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH, piše Večernji list BiH

Rast prometa ostvaren je u trgovini prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) u iznosu od 10,2 posto, dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima zabilježen rast prometa u iznosu od 7,7 posto. No, iako je na mjesečnoj razini ostvario rast, promet trgovine na malo bilježi pad promatrano na godišnjoj razini. Najveći pad potrošnje dogodio se u travnju, na početku pandemije, kada je pad prometa u odnosu na ožujak iznosio 34,6 posto. Pojava koronavirusa evidentno je izmijenila naš život, a samim tim i potrošačke navike stanovnika BiH. Prioriteti su se promijenili. Dakle, to su prvenstveno prehrambeni proizvodi, osnovne kućne potrepštine te odjeća i obuća. Prema tome, može se zaključiti da dosta bh. građana potrošača, zbog pandemije i samim time loših financijskih mogućnosti, sve neke “sporednije” aktivnosti, koje nisu toliko bitne, smanjuje, dok se opskrbljuje samo osnovnim proizvodima.

Podsjećanja radi, Agencija za statistiku BiH u suradnji s entitetskim zavodima za statistiku provodi petu anketu o potrošnji kućanstava u BiH. Anketa će se provoditi tijekom cijele 2020. godine na reprezentativnom uzorku od oko 10.000 slučajno odabranih kućanstava, od kojih je oko 5500 u Federaciji BiH, 3250 u RS-u i 1200 u Distriktu Brčko.

Glavni cilj i svrha ankete o potrošnji kućanstava jest da se dobiju podaci o veličini i strukturi potrošnje kućanstava u BiH, osnovnim demografskim i društveno-ekonomskim obilježjima njihovih članova, uvjetima stanovanja, izvorima i veličini prihoda, investicijama, socijalnoj uključenosti, zdravlju i slično. Nakon što se okonča anketa bit će jasnije u kojem se obujmu kretala potrošnja u BiH tijekom pandemije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije