Sud BiH

Potvrđena optužnica za zločin u logoru u Bugojnu

17.12.2015.
u 07:00

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Mehmeda Sadikovića za zločine počinjene u logoru na stadionu NK "Iskra" u Bugojnu

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Mehmeda Sadikovića, rođenog 31. 8. 1948. godine u mjestu Slatina, općina Čajniče, nastanjenog u Bugojnu, za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima u Bugojnu 1993. godine. "Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je dana, 26. studenoga 2015. godine, optužnicu koja optuženika Mehmeda Sadikovića tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zatočenika", objavljeno je u utorak na službenoj stranici Suda BiH.

U optužnici se navodi da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme oružanoga sukoba između HVO-a i Armije RBiH na području općine Bugojno, optuženik Mehmed Sadiković, kao pripadnik jedinice VP 5878 Armije BiH, koga je Ratno predsjedništvo Bugojna postavilo za upravnika logora na stadionu NK Iskra, u razdoblju od konca srpnja do rujna 1993. godine sudjelovao, poticao i pomagao u pripremanju, kao i činjenju kaznenih djela prema zatvorenicima i ratnim zatočenicima hrvatske nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, optuženi je dopustio da se pripadnici HVO-a zatvaraju i drže zarobljenim u neuvjetnim prostorijama, bez hrane, odjeće, liječničkih tretmana i bez mogućnosti obavljanja higijenskih potreba. Optuženi je dopustio odabir zatočenika i ratnih zarobljenika koji su išli na prinudne radove te je odobravao da se zatvorene i zarobljene osobe hrvatske nacionalnosti odvode na obavljanje prinudnih radova na prve borbene crte u Pruscu, kao i širu regiju Gornjeg Vakufa kao i razminiranje minskih polja u Bugojnu.

Tijekom odvođenja zatočenika na prinudne radove na prvim borbenim crtama 2 osobe su uslijed borbenih djelovanja ubijene, a više zarobljenika je ranjeno, dok je prilikom razminiranja u kolovozu 1993. od aktiviranja eksplozivne naprave jedna osoba teško fizički ozlijeđena. Optuženi se tereti da je propustio spriječiti mučenje više zatočenika, ratnih zarobljenika te kazniti njemu podređene počinitelje, stražare, a i bio suglasan s mučenjem istih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?