sud bih

Potvrđena dorađena optužnica protiv nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije BiH za zločine u Jošanici

sud bih
22.09.2023.
u 17:15

Državni sud uvažio je žalbu Tužiteljstva BiH na odluku kojom je odbio optužnicu protiv 13 nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije BiH zbog zločina u mjestu Jošanica kod Foče, te je potvrdio uređenu optužnicu, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Prema Tužiteljstvu, uvažena je žalba i “potvrđena uređena optužnica za Jošanicu, po svim točkama za 13 optuženih”, javlja BIRN BiH. 

Državni sud je ranije odbio tu optužnicu, nakon čega je Tužteljstvo najavilo žalbu na ovu odluku.

Iz Tužiteljstva je ranije priopćeno da optužnica tereti Ferida Buljubašića, Ahmeta i Izeta Sejdića, Rašida Sobu, Ševku Glušca, Zakira Jamaka, Bahrudina Muhića zvanog Bane, Adema Fehrića, Mustafu Polju, Envera Kusturu zvanog Pena, Muhameda Lisku, Sakiba Čakara i Munira Nalu za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Jošanici kod Foče počinjene u prosincu 1992. godine, kada je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko deset osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti su zapaljeni i uništeni.

Ova je optužnica već jednom, krajem kolovoza, vraćena na doradu. 

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je objavila TV Justice i analizu o neprocesuiranom zločinu koji se dogodio na Nikoljdan, 19. prosinca 1992. godine, kada je ubijeno više od 50 osoba srpske nacionalnosti, među kojima troje djece – dvoipolgodišnja Danka, desetogodišnja Dragana i sedmogodišnji Dražen.

Pored zločina u Jošanici, prema ranijem priopćenju, Tužiteljstvo tereti Ahmeta Sejdića, kao nekadašnjeg komandanta brigade i člana stožera Teritorijalne obrane, za zločine u selima Klisure, Bursići i Hadrovići na području Višegrada počinjene u kolovozu 1992. godine.

Sejdić je 2020. godine pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene u periodu od srpnja 1992. do veljače 1993. na području Goražda i Rudog.

Ferid Buljubašić se, prema istom priopćenju, kao komandant i nadređena osoba, dodatno tereti za ratne zločine počinjene u veljači 1993. nad civilima srpske nacionalnosti u selima oko Čajniča. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?