Fojnica

Potvrđen višegodišnji trend pada broja vjernika u župi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
02.02.2017.
u 11:00

Statistika župe Fojnica za 2016. godinu, koju je na svojoj mrežnoj stranici ovih dana objavio Franjevački samostan Duha Svetoga, nažalost samo je potvrdila višegodišnji trend pada broja vjernika u ovoj župi čije se granice uglavnom poklapaju s granicama općine Fojnica.

Neumoljiva statistika osobito je poražavajuća ako se usporede podaci o broju Hrvata koji su u Fojnici živjeli prije Domovinskoga rata, prema popisu iz 1991. godine. A bilo ih je 6 do 8 tisuća i većina ih se izjašnjavala kao katolici.

Ratni egzodus i progon Hrvata iz Fojnice te poslijeratna svakodnevica i nemogućnost pronalaska posla učinili su svoje te je broj vjernika u župi Fojnica više nego prepolovljen.

Nakon posljednjeg blagoslova kuća došlo se do podataka da župa Fojnica ima 1075 obitelji s 2814 vjernika. Prosjek je 2,61 po obitelji. Najbrojnije naselje u župi Fojnica su Bakovići u kojima živi 119 katoličkih obitelji s 334 ukućana. Najbrojniju obitelj i dalje imaju Bogomir i Kata Barbić, koja ima deset članova.

Da je pad broja vjernika u župi Fojnica višegodišnja konstanta, potvrđuje i usporedba najnovije statistike sa statistikom fojničke župe iz bilo koje poslijeratne godine.

Primjerice, u 2011. godini u župi Fojnica živjelo je 1187 obitelji s 3188 vjernika. U proteklih pet godina u Fojnici broj katoličkih obitelji smanjen je za više od 100, s ukupno 370 članova manje, ili prosječno 100-tinjak četveročlanih obitelji otišlo je u potrazi za boljim uvjetima života. I matice krštenih, vjenčanih i umrlih za prošlu 2016. godinu potvrđuju trend pada broja vjernika u župi Fojnica.

U župi tijekom prošle godine kršteno je 21 dijete, a umrla su 52 župljanina. U 2016. godini sklopljeno je 20 brakova. Raduje podatak da je polovina parova koji su se crkveno vjenčali u samostanskoj crkvi Duha Svetoga u Fojnici ostala i živjeti u Fojnici.

Nadati je se da će barem za njih biti egzistencije bez koje je nemoguće očekivati zaustavljanje trenda odlaska iz Fojnice, posebice mladih obitelji koje su jedina nada vraćanju života u svaku sredinu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije