novi podaci ne ohrabruju

Potrošačka košara 2748 KM: Troškovi života u BiH sve veći

kupovina
Foto: ilustracija
28.06.2023.
u 07:49

Sindikalna potrošačka košara koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za svibanj 2023. godine iznosi 2.748,60 maraka. Srazmjer prosječne plaće i potrošačke košare je nerealan.

Troškovi života iz dana u dan sve su veći, a ne ohrabruju ni novi podaci Saveza samostalnog sindikata u Bosni i Hercegovini, koji je objavio da je potrošačka košara za svibanj tekuće godine iznosila 2748 KM. Prosječna plaća već odavno nije dovoljna za troškove života.

Na mostarskoj gradskoj tržnici izbor je raznovrstan. Sezonsko voće i povrće stiglo je na štandove. Međutim, kupaca gotovo da nema. Trgovci kažu da već odavno građani robu najčešće kupuju na komad, javlja BHRT

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za ožujak 2023. iznosila je 1.265 KM, prema posljednjem podataku koji je objavio Federalni zavod za statistiku, a minimalna plaća, prema Odluci Vlade FBiH je 596 KM, tako da pokrivenost Sindikalne potrošačke košare prosječnom plaćom iznosi 46,02%, a minimalnom plaćom 21,68%.

Sindikalna potrošačka košara koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za svibanj 2023. godine iznosi 2.748,60 maraka. Srazmjer prosječne plaće i potrošačke košare je nerealan.

Ekonomski stručnjaci smatraju da nadležni imaju mehanizme ublažiti pritisak na proračun građana. Jedno od rješenja bi bilo korištenje robnih rezervi, određivanje maksimalnih cijena i stroga kontrola marži, kao i veća podrška domaćim proizvođačima hrane. Problem je i veliki jaz između plaća u realnom i državnom sektoru.

Sugovornici BHRT-a su suglasni da je odavno bilo vrijeme da se donesu konkretne mjere kako bi se rasteretio proračun građana s obzirom na brojna poskupljenja. 

Upozoravaju na sve veći odlazak mladih iz BiH, te kako bi to trebao biti posljednji alarm da se napravi korak ka boljem i kvalitetnijem životu građana.

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?