Posavina

Potporu ostvarile dvije tvrtke iz Odžaka: Sejdić commerce i Salkanović -Tišleraj

04.06.2017.
u 11:00

Devetnaest malih i srednjih poduzeća širom BiH imat će koristi od EU grantova u vrijednosti 1,060.000 KM. Time će dobiti priliku da od ove donacije poboljšaju životni standard i stvore više radnih mjesta u BiH, naglasila je Genoveva Ruiz Kalavera, direktorica za zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Europske komisije za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, na svečanosti u prostorijama Delegacije EU u BiH u Sarajevu gdje je obavljena dodjela certifikata za mala i srednja poduzeća u okviru projekta “Lokalni integrirani razvoj“, piše Večernji list BiH.

Angažman EU i UNDP

Bespovratna sredstva u vrijednosti od 1,060 milijuna KM dodijeljena su izabranim malim i srednjim poduzećima koja u prvoj fazi planiraju otvoriti 250 novih radnih mjesta, a da bi proširili svoja poslovanja u idućem razdoblju MSP planiraju investirati ukupno 11,3 mil. KM. Svrha grant sheme je upravo jačanje konkurentnosti i brže zapošljavanje u BiH, istaknuto je na svečanosti u Sarajevu. - Grantovi će stvoriti nova radna mjesta u područjima pogođenim poplavama u 2014. i s visokom koncentracijom povratnika ili interno raseljenih osoba. Ovo se zasniva na zajedničkom angažman EU i UNDP-a u oporavku od poplava kada su naši zajednički napori pomogli sačuvati više od stotinu kompanija i tisuće radnih mjesta u BiH ”, kazala je Sezin Sinanoğlu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Oporavak od poplava

U okviru ceremonije prezentirana je i analiza lanaca vrijednosti te organiziran mini sajam na kojem su predstavljeni proizvodi iz oblasti metalne industrije, obrade drveta i tekstila. Nositelji projekta LIR, kojeg primarno financira EU, a realizira UNDP u BiH, za Posavsku županiju bili su Ministarstvo gospodarstva i prostornog uređenja i Ured za gospodarski razvoj PŽ. Ministarstvo je organiziralo prezentaciju projekta u Posavskoj županiji i upoznalo poduzetnike s mogućnostima koje otvara projekt u metalnoj industriji, obradi drveta i tekstilu. Pristupilo se pripremi i izradi projekata iz PŽ, temeljem čega su od ukupno 19 poduzeća iz BiH, potporu ostvarila dva poduzeća iz Odžaka Sejdić commerce i Salkanović – Tišleraj. -Ovaj projekt je samo početak suradnje za ekonomski oporavak PŽ jer LIR je dio EU programa za lokalni razvoj i zapošljavanje koji financira EU u iznosu od 19 mil. eura. Tri projekta koja djeluju u okviru tog programa do siječnja 2019. provodit će UNDP, GIZ i ILO, s ciljem pomoći ekonomskom oporavku područja pogođenih poplavama te potpori lokalnom ekonomskom razvoju. Ministarstvo gospodarstva i prostornog uređenja Posavske županije zajedno s Uredom za gospodarski razvoj PŽ osigurat će našim poduzetnicima pristup svim projektima, istaknuo je ministar gospodarstva i prostornog uređenja Darko Kasap koji je bio nazočan ceremoniji u Sarajevu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?