sarajevo

Potpisan Kolektivni ugovor željezničara za teritoriju FBiH

potpisivanje
10.11.2016.
u 17:14

Danas je u Sarajevu u zgradi Vlade Federacije BiH potpisan Kolektivni ugovor željezničara za teritoriju Federacije BiH. U ime Vlade Federacije BiH ugovor je potpisao  federalni ministar prometa i veza Denis Lasić, sa predstavnicima reprezentativnih sindikata  predsjednik Samostalnog sindikata željezničkih radnika u BiH Ernes Husarić, predsjednik Saveza sindikata željezničkih radnika u FBiH Halid Brčaninović i predsjednik Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica FBiH Igor Boban.

Ministar Lasić je nakon potpisivanja rekao da je Kolektivni ugovor usklađen sa Zakonom o radu i Općim kolektivnim ugovorom i da predstavlja značajno unapređenje u odnosu na prethodni, kao i zdraviju osnovu za bolje poslovanje Željeznica Federacije BiH. To se posebno ogleda u sljedećim segmentima:

- Preciznijim definiranjem prava i naknada u skaldu sa Zakonom o radu značajno je sužena mogućnost budućih pravnih sporova i eventualnih tužbi, što se pogotovo odnosi na potraživanje po osnovu regresa, jer po novom Kolektivnom ugovoru isplata regresa uslovljena je pozitivnim poslovanjem Poslodavca JP Željeznice Federacije BiH, što nije bio slučaj u prethodnom razdoblju. Vrijeme trajanja Kolektivnog ugovora je godinu dana, što ostavlja mogućnost Vladi Federacije BiH da na vrijeme reagira sa dodatnim izmjenama ukoliko poslovanje JP Željeznice Federacije BiH bude zahtjevalo reviziju Kolektivnog ugovora.

Predstavnici sindikata istakli su da je novi kolektivni ugovor nepovoljniji za radnike od prethodnog, ali da su uspjeli zadržati plaćanje noćnog rada u iznosu 50 posto neto plaće, da su otpremnine zadržane u iznosu tri do pet prosječnih plaća i da se subote više neće biti računate u dane godišnjeg odmora.

 Dodali su da je umanjena naknada za minuli rad, ali da očekuju da će željezničari biti zadovoljni novim kolektivnim ugovorom i da će pravilnikom pokušati popraviti određene stvari.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?