Implementacija Uredbe

Poteškoće kod poticaja za zapošljavanje riješit će se instrukcijama

22.04.2016.
u 07:00

U ovoj godini najviše se govori o javnom natječaju za poticanje zapošljavanja koji će uvelike pomoći pojedincima i tvrtkama

BiH ima ogromne potencijale za razvoj i gospodarski uzlet, ali ti potencijali nikad nisu bili dovoljno iskorišteni. Dolaskom Jelke Milićević na čelo Ministarstva financija u Federaciji stvari su krenule nabolje, piše Večernji list BiH. Pravilno se kreira fiskalna i financijska politika i provode važni procesi potrebni za rješavanje nagomilanih problema. Zahvaljujući tome Ministarstvo je, zajedno s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta osiguralo 50 milijuna maraka u cilju poticanja zapošljavanja osoba bez radnog iskustva. To ministarstvo na čelu s Amirom Zukićem ima za cilj financirati zapošljavanje oko 11 tisuća osoba tijekom dvije godine.

Subvencije poslodavcima

U ovoj godini najviše se govori o javnom natječaju za poticanje zapošljavanja koji će uvelike pomoći pojedincima i tvrtkama, a koji su spomenuta ministarstva u koordinaciji pokrenula. Cilj uredbe je subvencioniranje poslodavaca za slučaj zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale ili u razini stručne spreme, i osoba koje se same zapošljavaju.

Ipak, i ova uredba ima poteškoća u svojoj realizaciji, stoga je Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta izradilo dvije instrukcije kako bi se lakše primijenila uredba, dok je treću izradilo Federalno ministarstvo financija. - Budući da u odredbama koje propisuje uredba ima nekoliko značajnih pitanja koja ostavljaju prostora za različita tumačenja i koja trenutačno stvaraju problem u njezinoj primjeni, smatramo da bi se kroz zaključak Vlade Federacije Bosne i Hercegovine to moglo riješiti, stoji u informaciji o provedbi uredbe o poticanju zapošljavanja.

Za nastavak aktivnosti na realizaciji uredbe o poticanju zapošljavanja zadužena su spomenuta ministarstva kao nositelji projekta, zatim Federalni zavod za zapošljavanje, Porezna uprava Federacije BiH i Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Spomenute su institucije kao zadužene za provedbu uredbe imenovale svoje predstavnike u Koordinacijsko tijelo, čiji je zadatak praćenje i koordinacija realizacije uredbe pružanjem stručne i tehničke potpore tijekom realizacije aktivnosti, kao i razmatranje i usuglašavanje periodičnih izvješća o realizaciji aktivnosti radi učinkovitog provođenja uredbe.

Korisnici pomoći

Nezaposlena je osoba, prema uredbi, ona u životnoj dobi od 15 do 30 godina, bez radnog iskustva u zvanju za koje se obrazovala ili u razini stručne spreme, koja se u evidenciji nadležne službe za zapošljavanje vodi kao nezaposlena osoba dulje od trideset dana i koja, bez obzira na razdoblje, nema ukupno evidentiranog staža osiguranja više od jedne godine u zvanju za koje se obrazovala, odnosno evidentiranog radnog staža ostvarenog po tom temelju kod domaćeg ili inozemnog nositelja obveznog mirovinskog osiguranja.

Osoba koja se sama zapošljava je ona u životnoj dobi od 18 ili više godina, koja se vodi u evidenciji nadležnog organa za zapošljavanje kao nezaposlena osoba neprekidno dulje od 30 dana i koja po uvjetima iz uredbe koristi subvenciju kako bi radila sama za sebe.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?