Završeno ovogodišnje izdanje Posuškog lita 2023. koje je ponudilo čak 60 programa

Posuško lito privuklo oko 116.000 osoba, sport i glazba dobitna kombinacija za privlačenje posjetitelja

29.09.2023.
u 16:19

Najvećim off-road događajem na ovim prostorima Blidinje Challenge utrkom, koja je održana u Parku prirode Blidinje protekloga vikenda, završen je ovogodišnji program Posuškog lita 2023., piše Večernji list BiH. U proteklih čak pet mjeseci, od svibnja do rujna, posuška publika i gosti iz šire regije imali su priliku uživati u bogatom kulturnom, sportskom i zabavnom sadržaju, koji u jednom dijelu nosi odlike posebnosti, odnosno izvornosti, što je bio i dodatni razlog za iznimnu posjećenost.

Raznovrsnost programa

I ove godine vodilo se računa da manifestacija obuhvati najrazličitije afinitete publike, pa su se tako na repertoaru, primjerice, za one zahtjevnije ljubitelje kulture, našle kazališne predstave uprizorene prema književnim klasicima, večeri klasične glazbe, izložbe slika i likovne kolonije, književni susreti i večeri izvornog književnog stvaralaštva.

Mlađi su u velikom broju sa zanimanjem pratili filmske projekcije na otvorenom, natjecali se na Sportskim igrama mladih i Posuškim igrama bez granica, sudjelovali na ovogodišnjem maratonu “Posuška desetka”, kao i tradicionalnom Posuškom điru.

Posebno iznenađenje bila je popunjena dvorana Područne škole u Čitluku na izvedbi predstave Malog teatra Mostar, što opravdava nastojanja organizatora da dio atraktivnog programa Posuškog lita prenese i u mjesne zajednice.

Također, Malonogometni turniri u Posušju, Rakitnu i Vinjanima postali su vrsta događaja na koji odlaze i zagriženi ljubitelji sporta, ali i oni koji ga površno prate, no žele bodriti svoj kvart ili zaselak. I to je samo dio bogate ponude. A što privlači mnogobrojnu publiku na Posuško lito?

O fenomenu Posuškog lita, koje iz godine u godinu poboljšava ponudu te uz vjernu publiku privlači nove znatiželjnike u mjesto podno Radovnja, načelnik Ante Begić, ujedno i predsjednik Radnog tijela za pripremu Posuškog lita, rekao je:

- Nastavili smo s trendom širenja sadržaja ove manifestacije odavno prepoznate izvan lokalnih okvira te smo ove godine premašili broj od 60 događaja. Vjerujem da je u tom mnoštvu sadržaja svaki posjetitelj pronašao nešto za sebe i da je uživao u onome što smo pripremili. O tome da smo na dobrom putu, kada zajedno s našim partnerima osmišljavamo program “Lita”, govore i brojke. Ove godine Posuško lito privuklo je oko 116 tisuća osoba, i to su respektabilni podaci koji nas obvezuju na daljnji ozbiljan rad.

Na pitanje što je to što najmasovnije privlači publiku na ovu manifestaciju, načelnik Begić je odgovorio: - Sport i glazba su nepogrješiva kombinacija za privlačenje velikog broja ljudi, iako bih ovdje istaknuo da nam je uvijek u cilju donijeti raznovrsnost te kako organizacijski pristupamo jednako svim događajima. Kada govorim o sportu, uz već spomenute malonogometne turnire, turnire borilačkih vještina i Posušku desetku, naveo bih još i dva događaja organizirana u jedinstvenom ambijentu podno Vrana i Čvrsnice. Riječ je o Blidinje Bike Festu i Blidinje Challenge utrci koji okupljaju veliki broj ljubitelja adrenalina iz BiH i susjednih zemalja, bilo da je riječ o natjecateljima ili gledateljima. Ima nešto u tom spoju spektakularne prirode, izvrsne gastronomske ponude i atraktivnih sportskih disciplina što ne samo da privlači nego i veže ljude na ponovni dolazak. I po pitanju glazbe ove su se godine Posušje i Posuško lito podičili nastupima čak pet imena iz vrha popa i rocka. Mnogobrojnu publiku zabavljalo je legendarno Atomsko sklonište, Opća opasnost, Dalmatino, Psihomodo pop i grupa Vatra.

Ne smijemo izostaviti ni 9. Festival klapske pisme, koji se zbog nevremena ove godine održavao u zatvorenom prostoru. No, to nije spriječilo ljubitelje ove vrste glazbe da dođu i dupkom ispune kinodvoranu te sporedne prostorije i čuju izvođače koji se ubrajaju u sami vrh ovog izričaja. Jedna od zadaća Posuškog lita je očuvanje i promocija kulturne baštine. Stoga su najdugovječniji projekti, poput Večeri ikavice i Smotre “Silo na ognjištu”, i ove godine našli svoje mjesto u programu, a po ocjenama mnogih, ovogodišnje izdanje smotri bilo je jedno od najboljih do sada - zaključio je Begić.

Iz “Lita” u zimu

Iako je Posuško lito završilo, kako su istaknuli njegovi organizatori, time ne završavaju kulturno-zabavna događanja u Posušju. Već sada rade se pripreme za organizaciju Adventa u Posušju, koji kroz nekoliko prosinačkih dana donose pregršt događaja, prije svih, za najmlađe, kroz njihove nastupe, predstave i igre, uz neizostavno darivanje. No i stariji su rado viđeni gosti.

Dio programa uz glazbu, kuhano vino i delicije s blagdanskih štandova namijenjen je upravo njima. Treba spomenuti i kinosadržaje koji su se nakon obnove i opreme kinodvorane u Posušju ustalili.

Tako ljubitelji sedme umjetnosti tijekom cijele godine svakog četvrtka i nedjelje imaju priliku posjetiti kino i pogledati najnovija filmska ostvarenja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?