Među rijetkima u BiH bilježe pozitivan prirodni prirast

Posuškim obiteljima tijekom prošle godine isplaćeno oko 1,4 milijuna KM

djeca
28.01.2023.
u 10:55

Odljevi radno sposobnog stanovništva i negativan prirodni prirast ozbiljni su demografski izazovi s kojima se, nažalost, susreće BiH, ali i sve susjedne zemlje. Jedan od oblika borbe s ovim negativnim pojavama u društvu je pojačan rad na konkretnim mjerama, a ove godine paket značajnih odluka iz ovog područja predstavila je Vlada Zapadnohercegovačke županije.

Javnost ih je, očekivano, dočekala s velikim interesom, a kako to izgleda u brojkama na lokalnoj razini, odnosno u općini Posušje, i o kojim je konkretno mjerama riječ, doznali smo iz Centra za socijalni rad Posušje. Kako su naveli, jedna od njih je novčana potpora majkama koje nisu u radnom odnosu, gdje je visina novčane naknade do travnja 2022. iznosila 250 KM mjesečno u trajanju od šest mjeseci. Od travnja je taj iznos povećan na 350 KM mjesečno u trajanju od godinu dana. Tu je i jednokratna novčana potpora za opremu novorođenog djeteta u iznosu od 300 KM odnosno 500 KM, ovisno o radnom statusu majke.

Na osnovi prve navedene mjere u prošloj godini izdano je 49 odluka za majke u radnom odnosu i za tu namjenu izdvojene su 344.382 KM, a za nezaposlene majke 111 odluka, odnosno 215.850 KM. Kada je riječ o spomenutim jednokratnim novčanim potporama za opremanje novorođenog djeteta, u kategoriji 300 KM izdane su 72 odluke i za tu namjenu izdvojeno je 21.600 KM, dok je za kategoriju nezaposlenih majki koje ostvaruju 500 KM izdano 111 odluka i 77.100 KM. U pronatalitetnom paketu odluka Vlade ZHŽ-a je i dodatak za treće i svako sljedeće dijete u obitelji u iznosu od 500 KM mjesečno do sedme godine života djeteta. Ostvarivanje prava na ovaj dodatak počelo je prvim danom listopada 2022. godine, a zaprimanje zahtjeva mjesec ranije. Iz posuškog Centra za socijalni rad kazali su kako je, očekivano, već od rujna vladalo veliko zanimanje za ostvarivanje navedenih prava te je, u skladu s tim, uslijedio veliki broj zahtjeva koje su, zahvaljujući dobroj organizaciji djelatnika u Centru za socijalni rad Posušje, zaprimali i rješavali u najkraćem mogućem roku te po tom pitanju nije bilo primjedbi.

Gledajući statistiku po mjesecima, u listopadu je 395 osoba ostvarilo pravo na naknadu od 500 KM, mjesec kasnije 398, da bi prosinac zaključili s novih 397 osoba. Pretočeno u novčanu vrijednost, za navedena tri mjeseca isplaćeno je 595.000 KM. To nisu jedine mjere koje se odnose na financijsku potporu obitelji. Tu je i dječji dodatak koji je prvi put ove godine definiran jedinstvenim iznosom od 103,17 KM na teritoriju FBiH. Jedan od uvjeta za njegovo ostvarivanje jest taj da ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog kućanstva ne prelaze 40 posto najniže plaće. U Posušju, kako su rekli u Centru za socijalni rad Posušje, trenutačno je 900 korisnika po toj osnovi kojima će se predviđeni novčani iznos isplaćivati od dana priznavanja prava na dječji dodatak.

Općina Posušje kroz proračunska je sredstva predvidjela i jednokratne pomoći za obitelji s novorođenim trećim i svakim sljedećim djetetom u iznosu od 500 KM odnosno 1000 KM. U prošloj godini izdvojene su 33.000 KM, a mjerom je obuhvaćeno 49 obitelji. Na kraju navedimo kako općina Posušje, ali i ZH županija, među rijetkim općinama i županijama u BiH bilježe pozitivne trendove kada se govori o prirodnom prirastu, što ohrabruje te daje nadu kako će se ovakvim mjerama pozitivna statistika održati i u godinama pred nama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?