Ministarstvo

Postoji plan i mehanizam ako migrantska ruta krene preko BiH

Migrants and refugees wait to cross the Greece-Macedonia border near the village of Idomeni, on 1 March, 2016.  Macedonian police fired tear gas as some 300 migrants forced their way through a Greek police cordon and raced towards a railway track between
27.09.2016.
u 09:00

Hrvatski mediji objavili su da Republika Hrvatska priprema novu strategiju u obrani od vala izbjeglica, i to žicom na granici s BiH i Srbijom. - Okolnosti u odnosu na lani dramatično su se promijenile. Hrvatska više neće moći biti tranzitna zemlja za izbjeglice. Ako želimo izbjeći da Hrvatska postane “hot spot” za izbjeglice, moramo zaštititi naše granice i postaviti žicu prema Srbiji i BiH, kazao je neimenovani dužnosnik za hrvatske medije.

Bez službenih potvrda

Večernji list kontaktirao je Ministarstvo sigurnosti BiH, gdje su nam priopćili da nemaju službenih potvrda vezanih uz žicu prema granici s BiH. - Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine nema službenih informacija o mogućem postavljanju žičane ograde na granici s Republikom Hrvatskom te stoga ne možemo ni komentirati spekulacije o zatvaranju granica, priopćili su. Već dulje vrijeme najavljuje se kako najesen stiže veliki val izbjeglica zbog dolaska stanovnika iz najsiromašnijih zemalja u kojima bijesni rat s ISIL-om.

Postoje mehanizmi

U Ministarstvu sigurnosti kažu nam da je o tom valu još rano govoriti, ali kako BiH ima mehanizme ako izbjeglice krenu preko BiH. - Preuranjeno je govoriti o postupanju u slučaju izbijanja eventualne izbjegličke krize, s obzirom da na terenu nema pokretanja većeg vala izbjeglica, a posebno što nema nikakvih naznaka da bi eventualna ruta mogla ići preko teritorija BiH. Ako do toga dođe, nadležne institucije u BiH imaju pripremljene planove i mehanizme, da u skladu s raspoloživim kapacitetima izvrše prihvat i pruže svu drugu podršku tijekom boravka ili tranzita migranata preko teritorija BiH. Stoga, Ministarstvo sigurnosti BiH kao i Koordinacijsko tijelo za pitanje migracija u BiH prate situaciju na terenu i u kontaktu su s nadležnim tijelima susjednih država kako bi u slučaju potrebe mogli pravodobno reagirati, kazali su u Ministarstvu sigurnosti BiH za Večernji list. Podsjetimo, nedavno se i Veleposlanstvo BiH u Jordanu oglasilo priopćenjem u kojem je istaknut veliki pritisak sirijskih i iračkih izbjeglica za njihov dolazak u BiH. Jordan ima čak 2,5 milijuna sirijskih i iračkih izbjeglica, pa je Jordan pred velikom krizom, jer je sve poskupjelo za čak 300 posto, od vode do struje, preko goriva. - Skuplji smo od Ženeve i ne znam kako svijet ovdje živi, rekao je tamošnji veleposlanik Haris Lukovac.

Sad izbjeglice, između ostalih zemalja, žele u BiH i pitanje je kako će stvari u budućnosti funkcionirati. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije